Puf Puf Kabaran Sodalı Börek - Pratik börek tarifi -Türk Mutfağı

Türk Mutfağı'nın vazgeçilmez pratik lezzeti böreği sodalı iç harcıyla denediniz mi? Puf Puf kabaran çıtır sodalı börek tarifini siz değerli okuyucularımız için derledik.

Puf Puf Kabaran Sodalı Börek - Pratik börek tarifi -Türk Mutfağı

Türk Mutfağı'nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan böreği geçmişi Orta Asya’ya dayanıyor. İlk börek olan peynirli börek Uygur Beyi Buğra Han tarafından kendi tarifiyle yapılmış. Böylece börek ismini Buğra Bey’den alıyor.

‘Buğra Bey’e ait’ anlamına gelen ‘büğrek’ günümüze börek olarak ulaşıyor. Baklava, çi börek ya da mantı gibi yufka ve hamur kökenli lezzetlerimizden olup, binlerce yıldır Türk Mutfağı’nda önemli bir yere sahip...Balkan ülkelerinde son derece yaygın olan börek, Osmanlı İmparatorluğu döneminde geniş bir coğrafyaya yayılan böreğin, farklı iç harçlarıyla onlarca çeşidi bulunuyor. Osmanlı gezgini Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’nde de çeşitli börekleri görebiliyoruz.

Biz de dünyada en çok sevilen börek çeşitlerinden olan peynirli böreğin en çıtır tarifini sizin için hazırladık. Sodalı börek evlerde bulunan malzemelerle kolayca hazırlanabilen bir iç harca ve malzemelere sahip.

Malzemeleri;

5 adet böreklik günlük yufka

1 tabak peynir

Yarım bağ maydonoz (isteğe göre)

Sosu için;

3 yumurta

3 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

1 şişe soda

Çörek otu

Susam

​​​​​​Puf puf kabaran çıtır sodalı böreği denemeye ne dersiniz?

Sos için gerekli bütün malzemeler karıştırın.

İlk yufkayı yağlanmış tepsiye alıp, üzerine sos gezdirin.

Daha sonra 2'nci yufkayı serip kalan sosu üstüne dökün.

Yufkayı ikiye bölerek bir parçasını tepsiye alıp üzerine peynir serin.

Diğer yufkaların hepsine de tek tek aynı işlemi uygulayın.

Son yufkanın düz olması için isteğe bağlı tepsi boyunda kesebilirsiniz.

Kalan sosun hepsini dökün ve 45 dakika dinlenmeye bırakın.

45 dakika sonra soda dökün ve sosun çekmesi için 15 dakika dinlendirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarmaya başlayınca 160 dereceye düşürüp nar gibi kızarıncaya kadar pişirmeyi sürdürebilirsiniz.

Sodanın işlevi

Soda bütün hamur işlerinde kullanılabilen ve yufka ya da hamurun daha fazla kabarmasını sağlayan bir ürün olduğu için bu böreğin püf noktası soda diyebiliriz. Malzemelerin emilimini arttırarak ve yağ çekmesini engelleyerek daha çıtır olmasını ve içinin de yumuşak olmasını sağlıyor.

Sodalı çıtır börek tarifi ve daha fazlası için bizi takipte kalın. Afiyet olsun!