'RAKİBİMİZ OLAMAZ'
Afyonkarahisar'ın 'Kayseri'nin 8-9 katı fazla üretim yapıyoruz' açıklaması sonrası Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, 'Biz isim duyurmak gayretinde değiliz. Bizim zaten bir ismimiz var. İsterlerse resmi verileriyle gelsinler tartışalım' dedi.
Kayseri pastırması, Kastamonu pastırması, Sivas pastırması tartışmaları devam ederken şimdi de Kayseri sucuğu polemiği gündeme geldi. Afyonkarahisar Tarım Orman İl Müdürü İbrahim Acar Türkiye’de açık ara birinci olduğunu belirterek Kayseri'nin 8-9 katı sucuk üretildiğini söyledi.
“BİZİM ZATEN İSMİMİZ VAR”
Afyonkarahisar Tarım Orman İl Müdürü İbrahim Acar’ın Türkiye’de açık ara birinciyiz açıklaması üzerine resmi verilerle konuşulması gerektiğini dile getiren Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, “Bunu hangi platformda isterlerse tartışabiliriz, resmi verileri de kendilerine getirebiliriz. Kendileri de getirsinler. Biliyorsunuz 6 ay öncesinde de Kastamonu ile bir tartışma söz konusuydu. Biz de onunla ilgili yorumlarımızı koyduk ortaya koyduk, konuşmaz oldular. Yine Afyon'la ilgili de evet iddialar olabilir. Bu sözlü olarak olmasın. Ürettikleri ürünlerle, resmi rakamlarla biz Türkiye'nin en fazla sucuğunu üretiyoruz desinler. Veya herhangi bir platformda oda başkanı olur, tarım il müdürlükleri olur resmi verilerle tartışılabilir. Karşılıklı itham gibi düşünülmesin bu durum. Afyon ilimiz de üretiyor. İsmini duyurmak istiyor elbette. Ama biz aşırı duyulmasını da istemiyoruz aslına bakarsanız. Çünkü bizim zaten ismimiz var Türkiye'de. Üretimimiz de belli. PR yapıyorlar. Oradan da bir kazanım elde ediyorlar. Her il tabii ki kendi ürettiği ürünle ilgili böyle iddialı konuşur. Bu sesler devam edecek. Ama bizler resmi verilerini ortaya koymalarını, bulunduğumuz her platformda 3 yıldır söylüyoruz zaten. Kayseri şu anda Türkiye'nin yüzde 65 pastırmasını üreten bir il. Sucukta ise yüzde otuz beşini üretiyor.” ifadelerini kullandı.
“KAYSERİ’YE AÇILMIŞ BİR SAVAŞ DEĞİL”
Sucuk ve pastırmanın merkezinin Kayseri olduğunun altını çizen Başkan Bağlamış, “Oradaki amaçları bize bir itham değil. Bu bizim bir ayrıştırmamız gerekiyor. Burada aslında tatlı bir rekabet var. Afyonkarahisar sucukla ilgili Kastamonu pastırmayla ilgili. Biliyorsunuz Türkiye'de sucuk ve pastırma denildiği zaman akla Kayseri geliyor. Bundan dolayı sucuk olduğunda Afyon ilinin de zikredilmesi veya pastırma söz konusu olduğunda Kastamonu ilinin de zikredilmesi adına gayretleri var. Bunlar aslında Kayseri'ye açılmış bir savaş değil. Biz diğer illerimizin de bizim kadar üretim yapmasını her zaman istediğimizi sizler aracılığıyla iletiyoruz. Tabii o da ülkemiz için üretim yapan firmalarımız. Ama bu şekilde çok iddialı olan sözler biliyorsunuz sözlü olmaz, resmi bir dayanak gerektirir. Konuşmalarımızın resmi dayanaklarını her platformda ortaya koyabiliriz. Orada tarım il müdürümüz de aslında Kayseri'ye bir ithamda bulunmamıştır. Sadece ilinin üretimiyle ilgili ismi zikredilsin diye bir gayret içerisindedir. Ayrıca biz verileri sizlerle paylaşırken de Kayseri Ticaret Borsası'nda işlem görmüş ürünlerle ilgili listeleri verebiliyoruz. Aslında Kayseri'nin üretimi bundan ibaret değil. Tescil zorunluluğu olmayan faturalarımız var. Şimdi bizde tescil gören ürünlerin yaklaşık üç katı kadar da dışarıda tescil görmemiş ama üretimi yapılmış ürünlerimiz var. Bunun verisini biz de tam alamıyoruz. Tarım il müdürlüklerimiz veya ilimizde bu konuya hakim kişiler ortaya koyabiliyor. Bu ciddi bir konu olduğunda biz üretim yapan firmalarımızdan resmi faturalarıyla birlikte toplayıp ortaya getiririz.” dedi.
“AVRUPA KOMİSYONU SONUCUNU BEKLİYORUZ”
2017 yılında Avrupa Komisyonu’na Korumalı Coğrafi İşaret için başvuru yaptıklarını söyleyen Bağlamış, “Pastırma ve sucukla ilgili 2017 yılında Avrupa Komisyonu’na Korumalı Coğrafi İşaret için müracaat yapmıştı. Normalde 2-2,5 yılda bu coğrafi işaretler olumlu veya olumsuz sonuçlanıyor. Bizimkinde bir gecikme oldu. Yani olumsuz olarak sonuçlanmadı ama olumlu yönde de bir cevap gelmedi. Bu durumda tekrar müracaat yapma şansımız olmuyor. Olumsuz sonuçlandığında tekrar yapmamız gerekiyor. Ayrıca da mantımızda da coğrafi işaret, Avrupa Birliği'nde müracaatımız var sonuçlanması gerekiyor. Henüz netice kazanmadı. İkisinin de sonucunu bekliyoruz.” diye konuştu.
>>Selma Kösedağ