Ramazan'a özel hafif tatlılar – Tiramisu Güllaç

Ramazan ayı bu gece kalkılan sahurla başlıyor. Ramazan'da iftar sofralarını hafif ve lezzetli tatlılarla taçlandırmak isteyenlere harika bir tarifle geldik: Tiramisu Güllaç. Geleneksel güllaç tatlısı modern bir dokunuşlar yorumlandı. İşte tarifin detayları Kayseri Anadolu Haber'de…

Ramazan'a özel hafif tatlılar – Tiramisu Güllaç

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofralarını hafif ve lezzetli tatlılarla taçlandırmak isteyenler için harika bir tarif hazırladık. Geleneksel Güllaç tatlısını modern bir dokunuşla yorumlayan ‘Tiramisu Güllaç’, hem hafifliği hem de eşsiz lezzetiyle iftar sofralarınızı şenlendirecek. 

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan Güllaç, sütlü yapısı ve incecik yufkalarıyla iftar sonrası sindirimi kolay bir seçenek olarak tercih ediliyor. Güllaç bu tarifte klasik tarifin dışına çıkarak tiramisunun kahve aromalı lezzetiyle buluşuyor. Güllaç yapraklarının arasına krema ve kahveyle ıslatılmış katmanlar eklenerek hazırlanıyor. Bu tatlı geleneksel ve modern tatları bir araya getiriyor. İşte tarifin detayları;

Malzemeler

4 adet güllaç yaprağı

Şerbeti için:

4 su bardağı süt
4 tatlı kaşığı granül kahve
2 su bardağı şeker
Kreması için:
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 çay kaşığı margarin
Yarım paket vanilya
100 gram labne
100 gram taze peynir

Üzeri için:

2 tatlı kaşığı kakao 

Hazırlanışı

İlk olarak muhallebisini hazırlayarak başlayalım. Uygun bir tencerede un, yumurta ve şekerin üzerine sütü ekleyelim. Ocağa almadan güzelce çırpalım. Sonrasında sürekli karıştırarak orta ateşte pişirelim. Muhallebi kıvamına gelen kremayı ocaktan alıp üzerine vanilya ve yağı ekleyelim ve karıştırıp soğumaya bırakalım. 

Şerbeti için hazırlıklara başlayalım. Uygun bir tencerede şeker ve sütü karıştırarak pişirelim. Süt kaynadıktan sonra kahveyi ekleyip çırparak 2-3 dakika kadar daha ocakta tutun. Süt aşırı kaynar olmamalı, parmağınızı sokunca 4-5 saniye kalabiliyor seviyedeyse olmuş demektir.

Kremanın üzerine peynirleri ekleyin ve pürüzsüz olana dek çırpalım. Tepsiye önce yarım kepçe kahveli şerbetten dökelim. Güllaç yapraklarını boyutuna uygun keserek üzerine ekleyin. Bir güllaç yaprağını ekledikten sonra üzerine kahveli şerbetten bir kepçe ekleyelim, kuru yeri kalmasın. İkinci güllaç yaprağını da yerleştirip ve aynı işlemi tekrarlayalım. Üzerine güzelce kremayı yayalım. Kremanın üzerine de yine aynı şekilde iki güllaç yaprağını şerbetten dökerek yerleştirelim. Buzdolabına alıp 3-4 saat dinlendirin. Sonrasında keyifle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun…