Ramazan ayına yaklaşırken 'Fıtır Sadakası' hakkında bilmeniz gerekenler!
Ramazan ayına yaklaşırken, Müslümanlar için önemli bir ibadet olan fıtır sadakası (fitre) gündeme gelmeye başladı. Fıtır sadakası nedir? Fitre ne zaman ve kimlere verilir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..
Ramazan ayına yaklaşırken, Müslümanlar için önemli bir ibadet olan fıtır sadakası (fitre) gündeme gelmeye başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl belirlenen fitre miktarı, maddi durumu yerinde olan Müslümanlar tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
Fıtır sadakası nedir?
Halk arasında fitre olarak bilinen fıtır sadakası, Ramazan orucunu tutarak bayrama ulaşan Müslümanların, bu nimete şükretmek amacıyla verdikleri mali bir ibadettir. İslam kaynaklarına göre fitre, kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu küçük çocukları adına verilmelidir. Bu sadaka, toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi ve fakirlerin bayram sevincine ortak olmasını sağlamayı amaçlar.
Fıtır sadakasının en uygun verilme zamanı Ramazan Bayramı’nın birinci günü bayram namazından önce olarak kabul edilmektedir. Ancak bayramdan önce verilmesi daha faziletli görülür. İhtiyaç sahiplerinin bayram hazırlıklarını yapabilmeleri için fitrenin Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren verilmesi de mümkündür. Şâfiî mezhebine göre ise fitrenin bayramın birinci günü akşamına kadar verilmemesi haram kabul edilir.
Fitre kimlere verilir?
Fitre, öncelikle ihtiyaç sahiplerine verilmelidir. Ancak anne, baba, dede, nine gibi usûl hısımlarına ve çocuklar, torunlar gibi fürû hısımlarına verilmesi caiz değildir. Bunun dışında fitre, tek bir kişiye verilebileceği gibi birden fazla fakire de dağıtılabilir. Ancak bir kişiye verilen miktarın, belirlenen fitre miktarının altında olmaması gerekmektedir.
Fitre miktarı, kişinin bir günlük (iki öğün) gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde belirlenmektedir. Günümüz şartlarında bu miktar, her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmaktadır.
Fıtır sadakası, sadece maddi bir yükümlülük değil, aynı zamanda bir dayanışma ve paylaşma ruhunun tezahürüdür. Bayramı gerçek anlamda bayram yapan bu ibadet, toplumsal yardımlaşmanın da önemli bir parçasıdır.