Ramazan ayında Hacamat yapılır mı? – Orucu bozar mı?
Kayseri'de Hacamat kliniklerinde yoğunluk yaşanıyor. Birçok vatandaş Ramazan ayı öncesine randevu almak istiyor fakat yaşanan yoğunluk nedeniyle Ramazan ayına randevu almak zorunda kalıyor. Peki, Ramazan ayında hacamat yaptırılır mı? Yapılırsa oruç bozulur mu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Kana adeta detoks etkisi veren ve kandaki toksinleri temizleyen hacamat tedavisi Ramazan ayında yapılır mı, yapılsa orucu bozar mı sorusunun yanıtı araştırılıyor.
Hacamat, geleneksel tıpta kullanılan, vücuttan toksinlerin atılmasına ve kan dolaşımının iyileştirilmesine yardımcı olduğu düşünülen bir alternatif tedavi yöntemidir. Özellikle Kayseri’de son bir iki yıldır popüler olan Hacamat tedavisinde kliniklerde yer bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Vatandaşlar Ramazan ayı öncesinde hacamat yaptırmak için adeta kliniklere akın etti.
Ramazan’da hacamat yaptırmak orucu bozuyor mu?
Ramazan ayından önce hacamat yaptırmak isteyen vatandaşlar hem Ramazan ayına hazırlık hem de orucumuz bozulursa düşüncesi ile geldiklerini ifade etti. Hacamat kliniğinde görevli olarak çalışan personel, Ramazan ayında Hacamat yaptırmanın bir sakıncası olmadığını açıkladı. Sülük tedavisinin Ramazan ayında yapılmadığını ekleyerek, ‘Ramazan ayında hacamat yaptırmak isteyenlerin diyet yapması da gerekmiyor. Vücut zaten öncesinde dinlenmiş olduğu için diyet tedavisi uygulamıyoruz. Sonrasında da yan etkisi olur ya da şekerim düşer mi diye soranlar oluyor. Biraz dinlenmeden kaldırmıyoruz zaten daha bir sorun olanı görmedik. Oruçlu iken daha rahat hacamat oluyor’ dedi.
Diyanet açıkladı!
Diyanet İşleri Başkanlığı, Din Yüksek İşleri Kurulu sitesinde yayınladığı açıklama ile ‘Ramazan ayında Hacamat yaptırmak orucu bozar mı?’ sorusuna yanıt verdi. Diyanet tarafından yapılan açıklama şöyle; ‘Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/15) Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivâyet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), ‘’Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur’’ (Ebû Dâvûd, Savm, 28 [2367, 2370-2371]; İbn Mâce, Sıyâm, 18 [1680]) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivâyet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32 [1938-1939]).
Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi o dönemde hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.’