Ramazan'da sık yapılan beslenme hataları

Kayseri Acıbadem Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula, Ramazan'da sık yapılan beslenme hataları ile ilgili uyarıda bulundu. Diyetisyen Esra Kula, az su içmenin ve porsiyon kontrolü sağlamamanın sağlık açısından zararlarına dikkat çekti.

Ramazan'da sık yapılan beslenme hataları

Ramazan’da en sık yapılan beslenme hatalarının başında yeteri kadar su tüketmemek geldiğini belirten Diyetisyen Esra Kula, iftar ve sahur arası her ne kadar kısa olsa da, günlük 2 litre suyun aralıklarla tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
 
“Abartılmış iftar sofralarından uzak durun”
 
Ramazan’daki diğer hatanın abartılmış iftar sofraları olduğunu vurgulayan Diyetisyen Esra Kula, “Abartılmış iftar sofraları mide, bağırsak, karaciğeri yormak ve yağlanmaya, şişkinliğe, hazımsızlığa neden olmaktadır. Dolayısıyla iftar sofrasından kontrollü olmak, yediklerimize dikkat etmek bu problemlerin önüne geçecektir” dedi.
 
“Sütlü tatlıda bile porsiyon kontrolü uygulayın”
 
Diğer bir hatanın da aşırı tatlı tüketimi olduğunu söyleyen Diyetisyen Esra Kula, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmesini, ancak onda bile porsiyon kontrolünün sağlanması gerektiğini dile getirdi. Diyetisyen Esra Kula sözlerini şöyle sürdürdü: “Gün boyu aç olduğumuz için kan şekeri düşecek, iftarla beraber ani yükselen kan şekeri iftar sonrası tekrar düşebilir. Buna bağlı rehavet, uyku hali veya aşırı tatlı yeme isteği oluşabilir. Bunun sonucunda da yüksek miktarlarda şekerli gıdalar tükettiğimiz zaman hem kan şekeri düzeyimize etki edecek, hem de fazla kalori alımına bağlı yağlanmaya veya midede asit artışı, yanma şikayetlerine neden olacak. Tüketeceksek porsiyonu kontrol etmeliyiz ve mümkünse sütlü tatlıları tercih etmeli ama onda bile porsiyon kontrolü sağlamalıyız.”
 
“Çay ve kahve su içmeyi engelliyor”
 
Son olarak, kahve ve çay tüketimindeki aşırılığın da Ramazan’da yapılan ciddi bir hata olduğuna işaret eden Diyetisyen Esra Kula, “Çay ve kahve tüketimi Ramazan’da su tüketimini baskıladığı için tehlikelidir. Çay, kahveyi çok içtikçe susuzluğumuz gider, suya olan ihtiyacı unuturuz. Bu nedenle oruç tutarken, özellikle Ramazan’ın son günlerine doğru halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerimiz daha da artar. Çünkü susuzluk baş ağrısı, konsantrasyon düşüklüğü ve bir aşamadan sonra agresifliğe neden olur. Vücut için en tehlikeli durumlardan biridir susuzluk. Ve yine aşırı kahve ya da çay tüketimi ekstra su atılımına da neden olur. Özellikle bazı bitki çayları vücuttan su atımını sağlar, o nedenle Ramazan’da bitki çaylarını çok tüketmemek lazım” ifadelerini kullandı. HABER-FOTO: İHA