Resmi gazetede yayımlandı! İkinci el araçlar bayi fiyatını geçmeyecek

Ticari araçlarda yapılan bir yönetmelik değişikliği ile ikinci el motorlu kara taşıtlarının fiyatlandırması düzenleniyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, üretici veya distribütör tarafından belirlenen tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlama yapılamayacak. Karar zaman yürürlüğe girecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Resmi gazetede yayımlandı! İkinci el araçlar bayi fiyatını geçmeyecek

Yönetmelik değişikliği, ikinci el motorlu kara taşıtlarının satış fiyatlarının kontrol altına alınması amacıyla yapıldı. Buna göre, ikinci el araçlar tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde bir fiyatla ilan verilerek pazarlanamayacak. Bu düzenleme 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

İkinci el araçların satış ilanlarını yayımlayan gerçek veya tüzel kişiler, yönetmelik hükümlerine aykırı ilan girişi yapanları uyarmakla ve ilan sahipleriyle ilgili bilgileri yetkililere bildirmekle yükümlü olacak. Uyarı mesajında, taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatı bilgisi ve ilan fiyatının yönetmeliğe aykırılık teşkil ettiği bilgisi bulunacak.

Bakanlık, yönetmelik gereği, ikinci el motorlu kara taşıtlarının sınıfını, markasını, tipini, cinsini, model yılını ve eklenen aksesuar ve/veya donanımlara bağlı olarak üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerine eklenebilecek en yüksek miktar veya oranı belirleme yetkisine sahip olacak.

Yönetmelik değişikliği 15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanacak. Bu düzenleme, ikinci el motorlu kara taşıtlarının fiyatlandırmasını denetlemek ve tüketiciyi korumak amacıyla yapıldı.