Ruslar gözünü Kayseri'de o ilçeye dikti, işte nedeni!

Kayseri'de Sarız İlçesi'nde yetişen Karamık, Rusya ve Ukrayna'da Karamuk'a 'Barbaris' olarak biliniyor. Sovyetler birliği zamanlarından beri bilinen karamuk şekeri, en meşhur bonbonlardan biri oluyor, halk ismi ise 'barbariska' olarak tanımlıyor. Şifa deposu olan bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri haberinde...

Ruslar gözünü Kayseri'de o ilçeye dikti, işte nedeni!

Sivas'a özgü olarak bilinen Karamık meyvesi en çokta, Rusların ilgisini çekiyor. Kayseri’nin Sarız İlçesinde de yetişen Karamuk olarak da adlandırılan bu meyvenin faydası bitmekle tükenmiyor.  Karamık, soğuk kış günlerinde doğal bir şifa kaynağı olarak araştırılıyor. Doğada ender yetişen bu bitkinin özellikle Sarız İlçesi’nde yetişmesi bölgeye ilgiyi de arttırıyor. Özellikle sağlık alanında birçok faydalıyla şifa deposu olan Karamık, vücudu rahatlatan, iştah açan, kuvvet veren ve daha birçok özellikleri ile doğanın sunduğu değerli bir bitki olarak en çok Rusların dikkatini çekiyor. Havaların soğumasıyla birlikte gribe ve soğuk algınlığına karşı koruyucu bir kalkan görevi yapan Karamık’ın, tüketilmesini uzmanlar öreniyor. Aynı zamanda vücudun güçlendirici yapısına sahip olan bu bitki, enerji vermesi ve metabolizmanın daha dirençli olmasını da sağlıyor.

Karamık bitkisinin sağlıkla ilgili birçok faydalı özelliği bulunuyor:

Soğuk algınlığına ve gribe iyi gelir.
İştah açıcı ve güçlendirici özelliği bulunuyor.
Ateşi düşürme etkisi ile vücut ısısını kontrol altında tutar.
Damar daraltıcı etki ile varis ve yüksek tansiyona iyi gelir.
Mide blokajını engeller ve kusmayı engeller.
Safrayı arttırır ve sindirim sistemine yardımcı olur.
Kabızlık problemlerini giderir ve sindirim sistemini düzenler.
Mikroorganizmaları güçlendirir ve korur.
Menopoz ve adet şikayetlerini hafifletebilir.

Ruslar gözünü Kayseri'de o ilçeye dikti, işte nedeni!

Sivas ve Kayseri’nin Sarız İlçesinde yetişen Karamık, yöre halkı için doğal bir sağlık kaynağı niteliği taşıyor. Doğadan gelen bu mucize meyvenin özellikleri son yıllarda daha da çok bilinmeye başladı. Sarızlılar, yüzyıllardır çeşitli sağlık sorunlarına karşı bu doğal çözümlerle şifa buluyor Sarız Belediyesi de, geçtiğimiz aylarda bu eşsiz bitkiyi daha geniş kitlelere tanıtmak ve bölgesel turizme katkı sağlamak adına paylaşımda bulunmuştu. Kayseri’nin Sarız İlçesi’ndeki bu değerli doğal şifa kaynağı bölgede çokça tercih ediliyor.

Kayseri'de Sarız İlçesi'nde yetişen Karamık, Rusya ve Ukrayna’da Karamuk’a 'Barbaris' olarak biliniyor. Sovyetler birliği zamanlarından beri bilinen Karamuk şekeri, en meşhur bonbonlardan biri oluyor, halk ismi ise 'barbariska' olarak tanımlıyor. Şifa deposu olan bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Ruslar bu meyvenin özünü salatalarda da kullanıyor. 

Sarız Belediye Başkanı Baki Bayrak, Karamık bitkisinin tanıtımı için Sarız Belediyesi olarak ellerinden geleni yapacaklarını ifade belirtti. Yerel halk, Rusların bu bitkiye ilgi göstermesiyle birlikte tanıtım açısından daha çok yer alması için yetkililere seslendi.