Sahte belgelerle 41 Milyon TL dolandıran avukat yakalandı!

Kayseri'de iş insanları Mustafa U. ve İbrahim U.'yu sahte mahkeme kararlarıyla 41 milyon TL dolandırdığı iddiasıyla yargılanan ve 15 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan avukat Orhan Kaftanoğlu yakalandı.

Sahte belgelerle 41 Milyon TL dolandıran avukat yakalandı!

Kayseri'de iş insanı kardeşler Mustafa U. (53) ile İbrahim U.'yu (54) zaman aşığından düşen bir davadan dolayı boşalan sahte mahkeme kararlarıyla 41 milyon TL dolandırdığı iddiasıyla yargılanan ve 15 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan avukat Orhan Kaftanoğlu (79), Ankara'da yakalandı.

Sahte belgelerle 41 Milyon TL dolandıran avukat yakalandı!

Ev aletleri üretici firmasının sahibi kardeşleri Mahmut U. ve İbrahim U. hakkında 2003'ten beri 'Teşekkül halinde ihracat kaçakçılığı' suçlamasıyla geçen ve zaman aşımıyla düşen davayla ilgilenmeyen avukat Orhan Kaftanoğlu, iddiaya göre; Söz konusu kişilerin para cezalarının infaz edilmesi, haklarında 10 katı olarak çalıştırıldığı, para cezasının ödenmemesi, hapis cezasına tabi tutulması durumunda korkutup, Gaziantep mahkemeleri tarafından yönetilen adli olarak çalıştırılanlar aykırı 99 adet sayman mutemedi belgesi (ödenen ücret parası bedeli) alınmıştır. Avukatın, 2013-2020 yılları arasında farklılaştırılarak mutemedi alınan belgesiyle (ödemesi yapılan belge) 41 milyon 840 bin 98 TL kullanılarak haksız menfaat temin ettiği ileri sürüldü.

2 Ayrı Suçtan Dava

İbrahim U. ve Mustafa U.'nun savcılık suç duyurusunda bulunduklarıyla avukat Kaftanoğlu hakkında 'Dolandırıcılık' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlarından dava açıldı. Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 Eylül 2021'de görülen davanın karar duruşmasında tutuksuz sanık Orhan Kaftanoğlu ile şikayetçi Mustafa U. ve İbrahim U. kardeşler katılmazken, taraf avukatları mahkemede hazır bulundu. Mahkeme heyeti, sanık avukat Kaftanoğlu'nu, 'Dolandırıcılık'tan 10 yıl, 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan da 5 yıl 2 ay 15 gün olmak üzere toplam 15 yıl 2 ay 15 gün hapis ve 330 bin TL cezaya çarptırdı. Heyet, tutuksuz yargılanan sanık hakkında bilgilere yönelik yakalama tespitlerinin ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Yargıtay Bozma Kararı Verdi

Taraf avukatları, yerel mahkeme ile Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi'nin verdiği karara itiraz edip etmediğini Yargıtay'a taşıdı. Dosyanın geldiği 11'inci Ceza Dairesi, yapılan itirazı karara bağladı. Ceza Dairesi, sanık hakkında aynı mahkemede başka bir dava dosyası olduğu ve söz konusu dosyalarda hukuki bağlantıların yapılabileceği kararın bozulmadığını ve birleştirilmesini istediğini yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Kararın ardından Yargıtay'ın bozma ilamı kararı, birleşen dosyada yeniden yargılandığı duruşmaya firarı Orhan Kaftanoğlu katılmadı.

Yeniden Yargılandı

Mahkeme heyeti, 1 Nisan'da görülen davada sanık Kaftanoğlu'nu, 'Dolandırıcılık'tan 10 yıl, 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan da 5 yıl 2 ay 15 gün olmak üzere toplam 15 yıl 2 ay 15 gün hapis ve 330 bin TL cezaya çarptırdı . Heyet sanığı ayrıca 7 yıl 7 ay boyunca meslekten menedip, Gizli yakalama kararının da devamına hükmetti.

Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı bulunan avukat Orhan Kaftanoğlu, bugün Ankara'da yakalandı. Kaftanoğlu'nun ilgili ağır ceza mahkemesi tarafından açıklaması alınıyor