Sahte burs öğrencileri hedef aldı

Yeni eğitim dönemi ile birlikte öğrenciler, artan yaşam maliyetlerine karşı daha rahat bir yaşama süreci yaşamak için burs arayışlarına hız verdi. Ancak bu süreçte öğrenciler, dolandırıcıların hedefi haline geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Sahte burs öğrencileri hedef aldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni eğitim döneminin başlamasıyla birlikte, artan yaşam maliyetlerine karşı daha rahat bir öğrenim süreci geçirmek isteyen öğrenciler, burs arayışlarına hız verdi. Ancak bu süreç, dolandırıcıların da harekete geçti. Sahte burs ilanları ile öğrencileri hedef alan dolandırıcılar, maddi destek arayan gençleri kandırarak maddi kayıplara uğratıyor.

Yöntem basit ama etkili

Gıda, barınma, ulaşım ve kırtasiye gibi birçok kaleme gelen zamlar, öğrencileri burs veren kurum ve vakıfları yakından takip etmeye yönlendiriyor. Dolandırıcıların sahte burs ilanları üzerinden uyguladıkları yöntem basit ama etkili oluyor. İlk olarak, sosyal medya platformlarında veya bazı internet sitelerinde cazip burs teklifler yayımlanıyor. Bu ilanlarda, başvuru için çok fazla bilgi istenmemesi ve bursun kolayca kazanılabileceği izlenimi verilmesi, öğrencilerin dikkatini çekiyor.

Birçok öğrenci bu tuzağa düşüyor

Kayıt sırasında dolandırıcılar, öğrencilerden ad, soyad, IBAN numarası gibi kişisel bilgiler istiyor. İlanlara başvuran öğrencilere dolandırıcılar, kısa süre sonra burs kazandıkları bilgisini iletiyor. Ardından en kritik aşama başlıyor. Dolandırıcılar, öğrencilere küçük bir miktar para gönderiyor.  Daha sonra, öğrenciden bu gönderilen miktarı çeşitli bahanelerle geri göndermeleri isteniyor. Birçok öğrenci, bu tuzağa düşerek ciddi maddi kayıplar yaşıyor.

En son Hatay’da ortaya çıktı

Hatay’da yaşayan bir yüksek lisans öğrencisi, internet üzerinden burs ararken dolandırıcıların hedefi oldu. Dolandırıcılar, güven kazanmak amacıyla öğrenciye banka hesabına 10 lira gönderdiler ve ardından 5 lirasını geri göndermesini talep ettiler. Dolandırılma tehlikesini fark eden öğrenci, durumu yetkililere bildirerek şikâyetçi oldu.