Sahte dolar krizinde yeni gelişme: Çağrı yaptılar!
Türkiye'de 50 ve 100 dolarlık sahte paraların yaygınlaşması, bankaların ve döviz bürolarının da bu paraları almaması üzerine meydana gelen kriz yurtdışına da sıçradı. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarını sahte dolar konusunda uyardı. Bakanlık, resmi tavsiyelerini güncelleyerek özellikle 50 ve 100 dolarlık banknotların kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Sahte dolar endişesi artıyor
Son dönemde Türkiye’de gündeme gelen sahte dolar krizi uluslararası dikkat çekti. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, bazı Türk bankaları ve döviz büroları sahtecilik riski nedeniyle büyük kupürlü ABD doları banknotlarını geçici olarak kabul etmeme kararı aldı. İngiliz yetkililer, turistlerin seyahatlerinde daha küçük değerli dolar banknotları veya alternatif bir para birimi taşımalarını tavsiye ediyor.
Sahte para cezaları ve soruşturmalar
Türkiye’de sahte para üretimi ve dolaşımı ciddi suç kapsamına giriyor. Bu tür suçlar 3 yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanabiliyor. Sahte dolar sorununun büyümesinin ardından Türk yetkililer, banknot sahteciliğiyle mücadele için kapsamlı adımlar atıldığını duyurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) de bankacılık sistemindeki güvenlik önlemlerini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyor.
Döviz büroları ve bankalar önlem alıyor
Son haftalarda, Türkiye’nin birçok yerinde döviz büroları büyük kupürlü dolar alımlarını durdurdu. Bazı bankalar ise özellikle 2009’dan önce basılmış 50 ve 100 dolarlık banknotların kabulünü, para sayma makinelerinin ve ATM yazılımlarının güncellenmesine kadar askıya aldı.
Seyahat edenler için tavsiyeler
Türkiye’ye gitmeyi planlayan İngiliz turistlere, yanlarında sahte para riskini azaltacak şekilde daha küçük kupürlü banknot taşımaları veya farklı para birimlerini tercih etmeleri önerildi. Uzmanlar, Türkiye’de güvenli para alışverişi için lisanslı bankalar ve döviz bürolarının kullanılması gerektiğini hatırlatıyor.
Sahte dolar krizi, yalnızca Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de dikkatle izleniyor ve uluslararası seyahatlerde dikkatli olunması gerektiğinin altı çiziliyor.