TCMB açıkladı: Sahte doları nasıl anlarız? İşte kılavuzu!

Son dönemde piyasada dolaşan sahte 50 dolarlık banknotlar, dolandırıcılık olaylarında ciddi bir artışa yol açtı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Kasım'da yayımlanan raporda, bu sahte banknotların özellikleri ve sahteciliğin nasıl tespit edileceği detaylı bir şekilde açıklandı. İşte sahte doları anlama kılavuzunun ayrıntıları…

TCMB açıkladı: Sahte doları nasıl anlarız? İşte kılavuzu!

Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan raporda, sahte 50 dolarlık banknotların temiz ve yıpranmamış bir kağıda basıldığı, görünüm açısından orijinallerine oldukça benzer şekilde üretildiği belirtilerek, özellikle, makineleri yanıltmayı amaçlayan tekniklerin kullanıldığı vurgulandı. 

TCMB, ayrıca toplamda 232 sahte banknotun seri numaralarını içeren bir liste hazırlayarak ilgili birimlerle paylaştı.

Sahte 50 doları tespit etmek için dikkat edilmesi gerekenler

Merkez Bankası raporunda, sahte banknotların ayırt edilmesi için şu özelliklere dikkat çekildi;

1. Kağıt Kalitesi ve Görünüm:

Sahte banknotların genelde temiz ve az yıpranmış olduğu, kağıdın kalitesinin orta seviyede olduğu ve sahtecilikte mavi ve kırmızı renkte liflerin baskı yöntemiyle taklit edildiği, bazı banknotlarda ise UV ışık altında parlayan sahte lif efektleri oluşturulduğu bildirildi.

2. Manyetik Özellikler:

Orijinal banknotlarla aynı alanlarda manyetik özellik taşıyan mürekkepler kullanıldığı ve bu durumun ATM veya para sayma makinelerini yanıltmaya yönelik bir yöntem olduğu öğrenildi.

3. Baskı Teknikleri:

Sahte banknotların ofset ve lazer baskı yöntemleriyle üretildiği, ön yüzeydeki siyah baskı alanlarının manyetik mürekkeple, arka yüzeyin ise manyetik özelliği olmayan mürekkeple yapıldığı belirtildi. Ayrıca, mikro yazılar orta seviyede taklit edilmiş, seri numaraların ise lazer baskıyla oluşturulduğu ifade edildi.

4. Güvenlik Detayları:

Sahte banknotlarda kullanılan optik değişken mürekkebin (OVI) renk değiştirme özelliğinin sınırlı kaldığı tespit edildi. Emniyet şeritlerinin iki katman arasına yerleştirildiği, görsel açıdan ikna edici olduğu ancak UV ışık altında parlama yapmadığı belirtildi. Bunun yerine, yüzeyde UV ışık altında parlayan bir şerit baskısı uygulandığı gözlemlendi.

Vatandaşlara Uyarı

Uzmanlar, sahte dolarların ayırt edilmesi için özellikle UV ışık altında yapılan testlerin önemli olduğunu vurguluyor. Banknotun dokusu, renk değişim özellikleri ve güvenlik detayları dikkatlice incelenmesi gerektiğini, şüpheli durumlarda bankalardan veya yetkili finans kuruluşlarından destek alınması gerektiği ifade edildi.