Salça yapacaklara gerekli tüm tavsiyeler!

Domatesin en taze ve lezzetli olduğu dönemine girilmesinin ardından salça ve menemen yapımına da başlanmış oldu. Kayseri'nin neredeyse her sokağında bir salça yapan vatandaşı görmemiz olağandır. Peki, el yapımı salça yaparken nelere dikkat etmeliyiz, püf noktaları nelerdir, sizler için derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberinde… 

Salça yapacaklara gerekli tüm tavsiyeler!

En lezzetli salçayı yapmanın en önemli noktası taze domates seçiminden başlar. Genellikle yaz aylarında en taze domatesler bulunduğu için el yapımı salça yapanların sayısında oldukça büyük bir artış söz konusu olmaktadır. 

Salçaya hazırlık

Salça yapılmaya başlamadan önce domatesler özenle yıkanır ve bir kaba konulup güneşte biraz bekletilir. Ardından domatesleri çekmek için büyük blenderlere sahip olan kişiler aranarak domateslerin püre haline getirilmesi sağlanır. Sonrasında büyük bakır kazan ve tahta bir kaşık ayarlanarak salça kaynatılmasına hazır hale getirilir. Salçanın kurulacağı yerin gölgede uygun bir konumda, belediyenin ayarladığı yerlerde yapılması çok önemlidir.

Uzun Süre Dayanabilen Salça Yapmak İçin

Salça yapımında en önemli etkenlerden biri tuz seçimidir. Sofralık tuz kullanmak yerine hem lezzet hem de dayanıklılık açısından kaya tuzu kullanılması tavsiye edilmektedir. Tuz miktarı ne çok ne de az olmalıdır, damak tadınızı bozmadan en iyi şekilde korunması açısından tuz önemli bir etken oluşturmaktadır. Bu püf noktalara dikkat edildiğinde ev yapımı salçanın daha lezzetli olmasına katkıda bulunurken tazeliğini de korumasına yardımcı olacaktır.
Domates Salcası Tarifi

Malzemeler: 

20-25 Kilogram domates
200-250 gram kaya tuzu
5 yemek kaşığı zeytinyağı

Salça yapacaklara gerekli tüm tavsiyeler!

Yapılışı:

Domateslerin yeşil saplarını kesip iri parçalar halinde doğrayalım. Ardından doğranmış domateslerin üzerine yarısı kadar kaya tuzunu serpelim. Kapaklı bir kap içinde, domateslerin yumuşayıp kabuklarının kolayca soyulacak kıvama gelmesi için 3-4 gün beklemeye alalım. 

Domateslerin kabuklarını ve çekirdeklerini ayırmak için geniş bir süzgeç kullanın. Süzülen sıvıyı toplamak için bir tülbent kullanarak domatesleri süzün, ardından tülbentte kalan yoğun kısmı bir tepsiye yayın. 

Hazırlanan domates püresinin üzerine kalan tuzu ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın. Kurutma işlemi için güneş veya fırın yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz. Tercihe göre kabuklarını soymadan 2'ye ya da 4'e bölüp bidonların içinde de bekletebilirsiniz. Dışarıdan domates çekenler yardımıyla yine salça yapmaya hazır hale getirmek mümkündür. 

Kazan yöntemiyle yapmak isteyenler ise ocak kurarak tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak kıvam alana kadar, ortalama kazanın dibi görünüp kaşıktan yavaş süzülene kadar kıvamını ayarlayıp pişirilmelidir. 

Eğer fırın yöntemini seçerseniz, 100 derecede 15-20 dakikada bir karıştırarak yaklaşık 2 saatte salçayı hazırlayabilirsiniz. Güneş yöntemini tercih ederseniz, tepsinin üzerini sıkıca tülbentle örtün ve günde iki kez karıştırarak 3-4 gün içinde salçanızı hazır hale getirebilirsiniz.