Salmonella bakterisi nedir? – Nasıl bulaşır?
İzmir'de kumpir yedikten sonra fenalaşan ve hayatını 'Salmonella bakterisi' sebebiyle kaybeden Servet Polat'ın gündem olmasının ardından vatandaşlar salmonella bakterisinin ne olduğunu ve nasıl bulaştığını araştırıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
İzmir’de bir kumpircide yediği kumpirin ardından sağlık sorunları yaşayan ve hayatını kaybeden Servet Polat’ın ailesinin şikâyetleri üzerine başlatılan soruşturmada salmonella bakterisine rastlandı. Peki, salmonella bakterisi nedir ve nasıl bulaşır? İşte detaylar…
Salmonella bakterisi bağırsak enfeksiyonuna yol açan bir bakteri türüdür. Hayvan ve insan bağırsaklarında yaşayan bu bakteriler dışkı yoluyla çevreye yayılır. Çiğ yumurta, kırmızı et, deniz ürünleri, sebze ve meyveler, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinde salmonella virüsü sık görülür. Kaplumbağa, yılan, kertenkele, kuş ve kuş türlerinde salmonella taşıma riski yüksektir ve temasta bulunmak bulaş yolları arasında yer alır. İnsanlara en çok kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaştığı ifade ediliyor. Özellikle uygun olmayan hijyen şartlarında faaliyet gösteren restoranlarda, et, yumurta ürünlerinin yetersiz pişirildiği durumlarda, salmonella enfeksiyonunun bulaşma riski yüksektir.
Bulaşmadan sonra en belirgin belirtisi şiddetli ishaldir. Bunun yanında diğer belirtiler, ateş, üşüme, titreme, iştah kaybı, baş ağrısı, kramp, bulantı ve kusmadır. Bazı durumlarda dışkıda kan görülebilir.