Sanayi krizde: Kayseri'yi turizm ve madencilik kurtarabilir!
Kayseri'de pek çok işletme ekonomik krizden olumsuz etkilendi. İhracat ve istihdam rakamları düşerken, kentin geleceğini kurtaracak sektörler turizm ve madencilik olarak işaret edildi.
Ülke çapında etkili olan ekonomik kriz Kayseri’deki işletmelerin yüzde 80’ini vurdu. Tüm sektörlerde büyük bir daralma yaşanırken, turizm ve madencilik sektörü krizden zarar görmedi. Uzmanlar, Kayseri’nin bu iki sektöre yatırım yapması halinde geleceğini garanti altına alacağını belirtiyor.
Bütün sektörler sıkıntılı
Yüksek faizler ve yüksek enflasyon pek çok sektörde büyük ölçüde daralma meydana getirdi. Üretim sektörü, ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçirirken, Kayseri’deki işletmelerin yüzde 80’inin bu durumdan ciddi manada zarar gördüğü belirtiliyor.
İşletmeler, kredilere ulaşmakta güçlük çekerken, yeni yatırım ve istihdam kapıları da bir türlü açılmıyor. Kayseri sanayisi, yıllardan beri çeşitliliğe ulaşamıyor. Tekstil ve mobilya ağırlıklı üretim yapan işletmeler, neredeyse Kayseri sanayisinin tamamını oluşturuyor. Bu durum ise sektörlerde yaşanan krizlere karşı işletmelerin dayanıklılığını azaltıyor. Bu sektörlerde kriz yaşandığında, etkilenen işletme sayısı artıyor ve tüm şehir ekonomisi zarar görüyor.
Çeşitlilik olmazsa sorun olur
Ekonomi uzmanları, Kayseri sanayisinde çeşitlilik sağlanmadığı sürece, kentin beklenen sıçramayı göstermeyeceğini vurguluyor. Belli sektörlere bağımlı hale gelen sanayinin, krizlere karşı dayanıksız olduğunu belirten uzmanlar, kentin geleceğini kurtaracak sektörler olarak turizm ve madenciliği işaret ediyor.
Çünkü Kayseri, son yıllarda keşfedilen yeraltı zenginlikleri ile ön plana çıkmayı başardı. Özellikle altın madenleri başta olmak üzere diğer madenler açısından da oldukça zengin bir il olan Kayseri’de bu yeraltı zenginliklerin çoğu ekonomiye kazandırılamıyor.
Kayseri’de altın kaynıyor
Kayseri’nin Himmetdede ilçesi, ülkenin en zengin altın madenlerini barındırıyor. Himmettede’nin altın madenlerini Koza Altın Madeni A.Ş. tarafından işletiliyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetilen işletmede 2 bin 500’ye yakın kişiye iş imkanı sağlanıyor. Himmetdede Koza Altın maden işletmesinin rezervinin 2030 yılına kadar yeteceği, işletmenin yıllık 8 ila 10 ton üretim yaptığı belirtilirken, yeni maden sahalarının bölgede bulunabileceği bildiriliyor.
Kayseri’nin Develi ilçesi de altın madenleri açısından çok zengin bir bölgeye sahip. Bu bölgede sadece Öksüt Madencilik, altın çıkarma ve işleme ruhsatına sahip. Öksüt madencilik 2020 yılında faaliyeti geçti ve yıllık 5 ila 6 ton arasında altın üretimi gerçekleştiriyor. Bölgede istihdam sağlayan tek kuruluş olan işletmede bin 200 kişi çalışıyor. Bu bölgede zengin maden yatakları olduğu MTA raporlarında belirtiliyor.
Kayseri’de bir türlü ekonomiye dönüştürülmeyen en önemli altın madeni sahası ise Kocasinan İlçesi’ne bağlı Kaş Köyü’nde yer alıyor. 2016 yılında yapılan çalışmalarda dev bir madene ulaşıldı ve 1.2 milyar dolarlık bir altın madeni rezervi olduğu belirlendi. Bölgede madenin çıkarılıp işletilmesi çalışmaları devam ederken, henüz bu maden ekonomiye dönüştürülmedi.
Yeraltı zenginlikleri atıl bekliyor
Kayseri yalnızca altın madenleri değil, diğer yeraltı zenginlikleri açısından da şanslı bir il konumunda. Çinko, demir ve linyit yatakları ile dolu bölgede, bu madenlerin çok azı ekonomiye kazandırılabiliyor. Uzmanlar, bu sahaların yeniden ele alınarak ekonomiye kazandırılması halinde, kentin zenginliğine zenginlik katacağını söylüyor.
Turizme önem verilmeli
Kayseri’nin geleceği açısından en önemli ekonomik değerlerden biri de Erciyes Kayak Merkezi’nin sahip olduğu turizm potansiyeli olduğu biliniyor. Dünyada tanınmaya başlayan ve ülkenin önde gelen kış turizm merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi, dört mevsim turist ağırlayacak potansiyele sahip. Ancak bu potansiyel şuana kadar tam olarak hayata geçirilebilmiş değil. Erciyes, kapasitesini tam olarak devreye alındığında, Kayseri, yerli ve yabancı turistlerin akın edeceği ve önemli gelir elde edeceği bir şehir haline gelecek.
Kış aylarında milyonlarca turist ağırlayan Erciyes’in yaz aylarında da turist çekebilmesi için yapılan çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Alternatif turizm için atılan adımların daha ciddi bir biçimde ele alınması gerekirken, yaz aylarında spor kampları ve kaplıca turizmi bu bölgenin 4 mevsim turist ağırlamasına neden olacak. Ayrıca bölgeye bungalov evlerinin yapılması, turizm çeşitliliğini artıracak başka bir adım olarak değerlendiriliyor.