Sarız'da deprem fırtınası mı? 18 artçı daha oldu...

Kayseri'nin Sarız ilçesinde dün, 13.17 saatinde 4,7 şiddetinde meydana gelen depremin merkez üssünün Sarız ilçesi olduğu belirtilmişti. 7 kilometre derinlikte meydana gelen depremin ardından (23 Ağustos Çarşamba) bugün 09.07 saati dahil olmak üzere tam 18 artçı deprem meydana geldi. Kayseri ve çevre illerden de hissedilen bu depremlerin devam edip etmeyeceği ise vatandaş tarafından endişeyle takip ediliyor. Ünlü deprem bilimciler de konuya dair kritik açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Sarız'da deprem fırtınası mı? 18 artçı daha oldu...

Kayseri'nin Sarız ilçesinde (22 Ağustos Salı) dün, 13.17 saatinde 4,7 şiddetinde meydana gelen depremin merkez üssünün Sarız ilçesi olduğu belirtilmişti. 7 kilometre derinlikte meydana gelen depremin ardından (23 Ağustos Çarşamba) bugün 09.07 saati dahil olmak üzere tam 18 artçı deprem meydana geldi. En büyüğü 2,8 olan artçı depremlerin derinlikleri ise 3.1 ve 15.4 kilometre arasında değişiyor. Kayseri ve çevre illerden de hissedilen bu depremlerin devam edip etmeyeceği ise vatandaş tarafından endişeyle takip ediliyor.

Ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş ise depremlerin Kayseri özelinde devam edip etmeyeceğine ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında "Bir deprem olur olmaz, "arkasından büyük deprem gelir mi?" diye bir soru sorduğunuzda, özellikle evet gelir şeklinde yanıt gelirse, lütfen itibar etmeyin. i-Hangi fay? ii-Fay parametreleri? ii-Tehlike parametreleri? iii-Uzun süreli gözlem verileri olmadan doğru değerlendirilemez" ifadelerini kullandı.

"Mw=4.7'lik deprem, deprem tekrarlanma aralıkları birkaç bin-birkaç on bin yıl olan ya da bu aralıklarda deprem üreten kıta-içi fayların varlığını belgelemektedir." diyerek yinelenme aralıkları birkaç bin - birkaç on bin yıl olan fayların bilinmeyen belirsiz faylar olduğunun altını çizdi.

Demirtaş; "Mw=4.7'lik depremin Sarız'ın 15 km doğusundan, Dallıkavak-Kırkısrak yakınından geçen 'olası fay' olarak gösterilen fayın sıçrama bölgesinde olduğu görünmektedir" ifadelerini kullanarak, yıllık kayma hızları çok düşük haritalanmamış çok sayıda kıta-içi fayların olabileceğine işaret ettiğini vurguladı.

Sarız'da meydana gelen depremlere yönelik yaptığı son açıklama ise şöyle:

Kayseri’nin Sarız ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen de yaptığı açıklamada, "Deprem Sarız Fayı üzerinde değildir, ancak Sivas ve Gürün tarafından gelen kuzey doğu-güneybatı uzanımlı fayların uzantısı sayılabilecek yerde, Kırkısrak merkezli gerçekleşmiştir. Muhtemel depremlere karşı evlerinde hasar olan vatandaşlar evlerine girmesinler"dedi.

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen meydana gelebilecek artçılara karşı evlerinde hasar olan vatandaşların evlere girmemesi uyarısında bulundu. Evsen, "Sarız’da saat 13.17’de meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki bağımsız deprem, Sarız Fayı’nın güneydoğusunda yer alan Kırkısrak Mahallesi merkezli olarak gerçekleşmiştir.

Depremden hemen sonra 2, 2,5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar olmuştur. Sarız Fayı üzerinde değildir ancak Sivas ve Gürün tarafından gelen kuzey doğu-güneybatı uzanımlı fayların uzantısı sayılabilecek yerde Kırkısrak merkezli gerçekleşmiştir." diye konuştu.