Sarız Fayı gündemden düşmüyor - Uzmanından açıklama geldi

Kahramanmaraş'a 6 Şubat depremlerinin ardından Sarız Fayı da gündemden düşmüyor. Kayseri Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, gece gündüz vatandaşın sorularına bıkmadan yanıt veriyor. Evsen, sorulara bakın nasıl yanıt verdi. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberinde..

Sarız Fayı gündemden düşmüyor - Uzmanından açıklama geldi

Kahramanmaraş'a 6 Şubat depremlerinin ardından Sarız Fayı da gündemden düşmüyor. 

Sarız Fayı hakkında yüzlerce mesaj geliyor. Son olarak 15 Ekim’de 3.3 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından vatandaş korku ve panik halinde bu fayla ilgili açıklamaları araştırıyor. Kayseri Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’e, Sarız fayı hakkında yüzlerce soru soruluyor.

Evsen de sosyal medyadan bu soruları yanıtlıyor. Bir vatandaşın, ‘Hocam 14.02.2023 tarihinde sarın fayinin max 5.5 deprem üretebileceğini ve kayserinin 6.02.2023 depremleri ile yaşayabileceği en kötü senaryoyu yaşadığını söylemiştiniz bu son depremlerden sonra fikrinizde bir değişme varmış’ sorusuna Evsen, 'Sarız fayı literatüre 2012 yılında dahil oldu. Baştan beri aynı durumu izah ediyorum. Eğer farklı bir yazım veya anlaşılma olmuşsa sehvendir’ şeklinde yanıt verdi. 
Başka bir vatandaş da, ‘Sarız fayı Kayseri'yi etkileyen bir fay değil mi peki?’ diye sordu. Evsen, bu soruya da, ‘Kayseri'ye 80 km mesafede. Her fay ayrı değerlendirilir’ şeklinde yanıt verdi. Aynı vatandaş, ‘Valla felaket tellalı gibisiniz hocam önceden beklemiyordunuz Kayseri de büyük deprem şimdi periyodik zamanlaması bilinmiyor diyorsunuz ne değişti anlamadım ‘ dedi. Evsen de bıkmadan yanıt vermeye devam ediyor. Evsen, ‘Lütfen karıştırmayın. Ben Sarız fayinda sürpriz olabilir dedim. Kayseri yakınındaki Ecemiş fayı ve segmentleri için demedim. Dikkatli okuyunuz’ diye soruyu yanıtladı. 
Evsen, ‘Sarız fayı literatüre 2012 yılında girdi. Geçmişi çok iyi bilinmeyen bir fay. Sürpriz yapabilir’ ifadelerini kullandı ve 15 Ekim’de meydana gelen depreme dair ‘Tam olarak Sarız fayı üzerinde değil’ şeklinde açıklamada bulundu. Evsen, ayrıca son depremi ilgili 'Tufanbeyli mahallesi (Adana) ile Kahramanmaraş Doğankonak ile İğdebel arasında 3.2 Mw büyüklüğünde Sarız Fayının güneyinde bağımsız bir deprem meydana gelmiştir' diye yorumladı.