Savunma Sanayi devlerinde dikkat çeken Kayseri detayı!

Defense News Top 100'de Türk şirketleri arasında en üst sırada yer alan ASELSAN'da Kayseri detayı dikkat çekti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Savunma Sanayi devlerinde dikkat çeken Kayseri detayı!

DÜnyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul gören Defense News Top 100'de 5 Türk Şirketi yer alırken ASELSAN'da Türk şirketleri arasında 42. sırayla en üstte yer aldı. Türk şirketin yönetim kurulundaki Kayseri detayı da dikkat çekti.

ASELSAN, askeri alanda, hava savunma, radar, elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, güdüm, kara ve silah sistemleri, su altı sistemleri, haberleşme, uydu ve uzay, komuta kontrol sistemleri ile sivil alanda ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık teknolojileri gibi birçok alanda en iyi çözümleri sunan Türk şirket olarak öne çıkıyor.

Defense News TOP 100'de Türk şirket sayısı da 5'e yükseldi. Türk şirketler arasında en üstte 42’nci sırada ASELSAN yer alırken TUSAŞ 50, Roketsan 71, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) 84 ve ASFAT 94’üncü sırada yer aldı. 2023'te 4 Türk şirketinin bulunduğu listede, bu yıl Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) ilk defa yer aldı.

Geçen yıl 47’nci sırada bulunan ASELSAN 42’ncı sıraya, 58’inci sırada bulunan TUSAŞ 50’inci sıraya, 100’üncü sırada bulunan ASFAT ise 94’üncü sıraya yükseldi. Böylece listeye giren tüm Türk şirketleri geçen yıla göre sıralarını yükseltti.

Savunma Sanayi devlerinde dikkat çeken Kayseri detayı!

ASELSAN'a Kayseri'den iki isim!

Savunma sanayisi ürün tedariki ve araştırma geliştirme faaliyetleri başta olmak üzere birçok alanda varlık gösteren ASELSAN'ın üst yönetim kurulunda Kayseri'den de iki isim bulunuyor.

Bir dönem Yahyalı ilçesinde kaymakamlık görevini yürüten Alpaslan Kavaklıoğlu ve Aslen Kayserili olan Mustafa Murat Şeker üst yönetim kurulunda yer alıyor.

Alpaslan Kavaklıoğlu kimdir?

Alpaslan Kavaklıoğlu, 1962 yılında Niğde’de doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini Bor Şehit Nuri Pamir Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme bölümünde 1985 yılında tamamlayan Kavaklıoğlu, 1986 yılında Tunceli kaymakam adaylığına başlayarak, sırasıyla Ankara/ Şereflikoçhisar, Tokat/Artova, Gaziantep/Araban, Adıyaman/Besni, Denizli/Serinhisar, Kayseri/Yahyalı Kaymakamlıklarında görev yaptı. 

2000-2002 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği görevlerinde yer alan Kavaklıoğlu, 2003-2008 yıllarında ise, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü ve Japonya'da afet yönetimi, bölgesel kalkınma ve yeniden yapılanma, Tayvan'da toplum kalkınması konularında uzun dönem eğitimlerine katıldı.

Kavaklıoğlu, 09 Ağustos 2018 tarih ve 2018/91 sayılı ve Cumhurbaşkanı Kararı ile Millî Savunma Bakan Yardımcısı olarak atandı. 22 Haziran 2023 tarih ve 2023/308 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile görevine yeniden atanan Kavaklıoğlu, 26 Nisan 2019 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısından bu yana ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi olarak, 30 Haziran 2021 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısından bu yana Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapmaktadır.

Savunma Sanayi devlerinde dikkat çeken Kayseri detayı!

Mustafa Murat Şeker kimdir?

Mustafa Murat Şeker 1968 yılında Kayseri’de dünyaya geldi. 1992 yılında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmuş, aynı yıl Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndaki kariyerine başladı.

MEBS, Radar, Elektronik Harp, Uydu Haberleşme, Helikopter ve Uçak Modernizasyonu gibi projelerde Uzman Yardımcısı ve Uzman pozisyonlarında çalıştıktan sonra 2002 yılında Radar ve Uydu Projeleri grubuna Proje Müdürü olarak atanan Şeker, bu ünvanla Türkiye’nin ilk keşif ve gözetleme uydusu olan GÖKTÜRK projesini yönetti. 

Şeker, 2011 yılında Deniz Araçları Daire Başkanlığı görevine atanarak MİLGEM ve Yeni Tip Denizaltı gibi kapsamlı ve büyük projeleri yürüttü, 2014 yılı içerisinde Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı olarak görevlendirildi. Erken İhbar Radarı ve Stand-off Jammer projeleri de dâhil elliden fazla projenin yönetimini koordine eden Şeker, 2015 yılında Müsteşar Yardımcısı olarak atandı. Hala Elektronik Harp ve Radar, MEBS, Siber Güvenlik ve Bilişim ve AR-GE alanlarından sorumlu Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Şeker, 2010-2013 yılları arasında MİKES ve HEAŞ şirketlerinde Denetim Kurulu Üyeliği, 2013-2020 yılları arasında ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Üyeliği, 2020 yılında HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanlığı ve 2021 yılında Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yaptı.

Mustafa Murat ŞEKER, 29 Haziran 2021 tarihinde yapılan ASELSAN Olağan Genel Kurul Toplantısında bu yana Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda, Ankara Uzay Havacılık İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevini üstlenmektedir.