Seçim var ama...

AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, hafta içinde katıldığı AK Parti kampını değerlendirdi. Dışarıdan, 'erken seçim çalışması' yorumları yapılan kampla ilgili olarak Çopuroğlu, 'Seçim var diyorlar ya, evet 2023'te seçim var. Biz de yarın olacakmışız gibi çalışıyoruz.' dedi.

Seçim var ama...

"YARIN SEÇİM OLACAK GİBİ ÇALIŞIYORUZ"

AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, gazetemize yaptığı açıklamasında, hafta içinde Ankara'da katıldığı kampla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bir kesimin, söz konusu kampı erken seçime hazırlık olarak değerlendirmesiyle ilgili Çopuroğlu, "Gündemimizde erken seçim yok. Seçim 2023'te, biz de yarın seçim olacak gibi hazırlık yapıyoruz." ifadelerinde bulundu.

Z KUŞAĞI İÇİN YENİ STRATEJİ

Kampta çizilen stratejiye göre, bundan sonra hem fizikî olarak sahalarda hem yeşil sahalarda hem de sosyal medyada daha çok görüneceklerini belirten Çopuroğlu, 'Elif kuşağı' olarak adlandırdıkları 'Z kuşağı' ile de daha çok temasta bulunacaklarını söyledi. Çopuroğlu ayrıca, milletvekillerinin de sahada daha çok görüneceği işaretini verdi.

AK Parti İl Başkanı Çopuroğlu ile yaptığımız söyleşinin detayları şöyle...

ARTIK DAHA ÇOK SAHALARDAYIZ

Neden böyle bir kampa ihtiyaç duyuldu her şeyden önce? Çünkü bu durum acaba erken seçim var da, AK Parti seçim stratejisi mi hazırlayacak şeklinde yorumlandı.

Geriden bakınca bu böyle hissediliyor. Bize de hep soruyorlar. Biz aslında pandemi sürecinde boş durmadık, çalıştık. Ramazan-ı şerifte de çok ciddi çalışmalar yaptık insanlara ulaşma noktasında ama hem yapılan iş riya olur hem de siyaseten yanlış olur diye paylaşım yapmadık. Ramazanı şerifteki çalışmamız çok yoğun geçti, bayağı bir insana ulaştık. Ailelerin kapısını tek tek çaldık, ikramlar götürdük, çocuğun doğum günüyse pastasını götürdük ama bunları dillendirmeden yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımız 3 hafta kadar önce kısıtlamanın azaltıldığına dair açıklamasını yaptığı günün akşamı, tüm arkadaşlarımıza ve basın mensuplarımıza sahaya ivedi bir şekilde döneceğimizin mesajını vermişti. O açıklama üzerine ertesi gün de ilçelerde tek tek çalışmaya başladık. İlçe başkanlıklarımızda, teşkilatlarımızda tek tek kim ne söylemek istiyorsa bunları dinledik. Çünkü bu iletişimi sağlayınca inovatif bazı şeyler çıkabiliyor.

81 İL BAŞKANININ 3'TE 2'Sİ YENİLENDİ

Genel merkezimiz de bizi her ay düzenli olarak Ankara'ya çağırır, zaman zaman da kampa çağırır. Kampta bu kez farklı bir uygulama yapıldı, sadece il başkanları vardı. Küçük ölçekli birkaç toplantıdan sonra büyük toplantıya geçtik. Örneğin Ege Bölgesi'yle İç Anadolu Bölgesi başkanları toplantı yaptı, her bölgeden birkaç il başkanının olduğu başka toplantılar yapıldı. Aslında burada yapılmak istenen etkileşimdi, bir ilde yapılan bir şeyin başka bir ile örnek olmasını sağlamaktı. Bir de il başkanları içerisinde ciddi bir yenilenme oldu. Mevcut 81 ilin 3'te 2'si yenilendi. Bu çerçevede 2023 seçimleriyle alakalı aramızda bir iletişim oluştu. Seçime 2 yıl var ama bizim teşkilatlarımız o güne kadar ivedi olarak çalışmak durumunda. Yakında seçim mi var diyen kime söylesek hayır dediğimizde inanmıyor ama biz yarın seçim olacakmış gibi çalışıyoruz.

AK PARTİ'NİN Z KUŞAĞI DİYE BİR PROBLEMİ YOK

Z kuşağıyla ilgili bir karar çıktı mı o kamptan, çünkü yeni seçmen kitleniz onlar?

Z kuşağıyla ilgili çalışma yürüten tek teşkilat var, o da AK Parti teşkilatı. Örneğin, Kayseri olarak örnek verebilirim size. Bu arada biz buna 'Z kuşağı' demiyoruz, 'Elif kuşağı' diyoruz. Çünkü sıfır, orjin noktası manâsına geliyor. Bu arkadaşlarımıza kendi kafamıza göre ne yapabiliriz diye düşünürsek çok çok çalışmamız lazım ama yaptığımız farklı bir uygulama var. Onları bir araya topluyoruz, not alıyoruz. Örneğin geçen günlerde bize twitter'dan, 'Kocasinan Gül Kafe'de çay hazır bekliyoruz.' diye bir mesaj gönderdiler. Yarım saatten fazla konuştuk, sohbet ettik. Bence AK Parti'nin Z kuşağı diye bir problemi yok. Bizim vazifemiz herkesle temas kurmak.

FİZİKÎ SAHALAR, HALI SAHALAR VE SOSYAL MEDYA...

Peki, seçime dair kampta kararı alınan başka bir strateji var mı?

Bundan sonra üç yerde olacağız. Biri fizikî sahalarda, ikincisi de halı sahalarda olacağız. Gençlerimizle top oynamaya başladık meselâ.

Ben de sosyal medya diyeceksiniz diye bekliyordum.

O üçüncüsüydü. Halı sahalarda özellikle maç yapmak gayreti içindeyiz. Zaman zaman gençlik kollarındaki arkadaşlarımızı da yendiğimiz oluyor.

Bunu, gençlere dönük ekstra bir çaba içerisine gireceğinizin bir göstergesi gibi mi algılamak lazım?

Tabi. Örneğin Talas'ın Sakaltutan Mahallesi'ndeki arkadaşlar twitter'dan bize, sizi yeneriz diye meydan okudular. Ben yenebileceklerini zannetmiyorum, çünkü gençlik kollarımız canavar. Haftaya bu voleybol maçını yapacağız ama bizi yenmelerine müsaade etmeyeceğiz.

SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİYİ DAHA AKTİF KULLANACAĞIZ

İkincisi de fizikî olarak sahalarda olacağız. Üçüncü ve çok önemli olduğunu hissettiğimiz şekilde de sosyal medyada daha aktif olacağız. Örneğin bugün yeni bir uygulamaya geçtik, telegram'da tüm teşkilat mensuplarımıza aynı anda günlük bilgilendirme yapıyoruz. Öyle bir teşkilat düşünün ki, Kayseri'de 714 mahalle başkanımız var. Mahalle başkanımızın il başkanımızın yaptıklarından haberdar olması gerekiyor. Bu manada iletişimi yüksek seviyete tutmaya çalışıyoruz.

GÜCÜMÜZ BİRLİKTELİĞİMİZDE

Teknolojiyi daha aktif kullanacağınız bir süreç başlıyor yani.

Çok da tevazû göstermeyeceğim, sosyal medyayı en iyi kullanan teşkilatlardan birisiyiz. Bu teşkilâtımız 1 milyon 200 bin erişimli videoyu başarmış, 185 bin tweet atmış bir teşkilât. Geçen günlerde Osmaniye Düziçi Belediye Başkanı partisi CHP'den istifa edip AK Parti'ye geçti. Osmaniye il başkanımızı aramak suretiyle, sosyal medyada yaptığı çalışmalara destek vereceğimizi söyledik. AK Parti il teşkilatları olarak birbirimize bir tutkunluğumuz var. Burada geçtiğimiz günlerde şehit babasına verilen cezayla ilgili yaptığımız bir çalışma vardı, buna diğer il başkanlarımız da destek verdi. Gücümüz aslında birlikteliğimiz.

ŞEHİT BABASINA CHP TÜZEL KİŞİLİĞİNDEN ÖZÜR DİLE DEDİLER

Muhalefet şehit babasıyla ilgili bu durumu, şehitlik makamını kullandığınızı ifade ederek eleştirdi. Bununla ilgili ne söylersiniz?

Biz, böyle bir ceza verilir verilmez modunda değiliz ki. Kullandığımız ne varmış? Cezayı 2 bin 750 teşkilât mensubumuza bölüp ödeyelim diyoruz. Dediğimiz başka ne var? Artı şu var; şehit babası evlâdını kaybetmiş, onu mahkemeye verince ne geçecek elinize? Ceza aldı, siciline işledi bu adamın. Yazık değil mi? Bir de esas bizim bozulduğumuz şu; CHP tüzel kişiliğinden özür dilerseniz davadan vazgeçeceğiz demişler. Bunu söylemiyorlar ama biliyor musunuz? Biz o şehit babamızın tüm duruşmalarına AK Parti il teşkilatının avukatlarıyla katıldık. Gösteriş falan yapıp son duruşmaya da katılmadık. Genel Merkez avukatları katıldı.

TRAMVAYA BİNİYORUM, İŞ YERİMDEN YÜRÜYEREK GELİYORUM

Muhalefet partileri, pandemi döneminde sahalarda çok görünmemenizle alâkalı olarak, ekonomi çok kötü olduğu için sahalara çıkmaya cesaret edemezler gibi bir yorumda bulundu, bununla ilgili ne söylersiniz?

Bunu söyleyen il başkanlarımıza buradan selam ediyorum. İspatı mümkün olan bir şey söyleyeceğim; ben tramvayla evden işyerime gidip geliyorum. Tramvayda biletimi okutup okutmadığım belli olur. İkincisi iş yerimle partinin arası 1 buçuk kilometre falan. Fırsat buldukça yürüyerek gidip geliyorum. Bundan sonrasını artık bilemiyorum. Çünkü biz bir şeyi ispat etmek durumunda değiliz. Ben oradaydım, sen buradaydın falan değil. En son kim binmiş tramvaya sorun bakalım. Bunu kendilerine de tavsiye ediyorum.

VAZİFEMİZ ESNAFIN DİZİNİN DİBİNE OTURUP DİNLEMEK

Sokağa çıktığınızda ekonomik koşullarla ilgili tepki aldığınız oluyor mu?

Biz kendimizi anlatmakta eksik kaldık. Örneğin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'mızın bu dönemde sunduğu 50'den fazla destek var. Bunu anlatmakta geç kaldık. Özellikle söylemek lazım ki, Türkiye'de değil dünyada böyle bir sıkıntı var. Amerika Büyük Buhran'dan sonra ilk kez destek paketi açıklamasına gitti, Avrupa hakeza öyle. Türkiye ise tüm bunlara rağmen aşılama hızında çok önde. Bu kadar sıkıntının içerisinde devletimizin imkânları çerçevesinde destek vermeye çalıştık. Kimisine göre az, kimisine göre yetersiz olabilir. Bizim teşkilât olarak vazifemiz, esnafın dizinin dibine oturup dinlemek. Onu da yapmaya çalışıyoruz. Ama tepki varsa da, başımız gözümüz üstüne. Bizler bunu Genel Merkezimize gittiğimizde söylüyoruz. Ama genel toplama baktığımızda şöyle bir manzara ortaya çıkıyor. 15 ay kadar bir süre zarfında iş yerini hiç açamayan esnafımız oldu. Bu da çok normal bir süreç. Devletimiz elinden geldiği kadar destek olmaya çalıştı, çok karşılamıştır, az karşılamıştır o ayrı bir şey.

MUHALEFETİN DEDİĞİ GİBİ, KAVANOZUN İÇİNDE YAŞAMIYORUZ

Kızan, stres yapan insan olacak ama biz muhalefetin tarif ettiği gibi bir kavanozun içinde yaşamıyoruz. Ben net söylüyorum, benim cebimde toplu taşımayı kullandığımı ispat ettiğim biletim var, Kapalıçarşı'dan gelir giderken görüştüğüm insanlar var. Ben neyden sakıncağım. AK Parti hükûmeti, şu anda dünyada hatrı sayılır sağlık sistemini vatandaşına sağlayan bir hükûmet. Bu kadar imkânı sağlamış, pandemi sürecinde iş yeri kapalı olan insanların siniri olabilir, bunu anlayışla karşılamak lazım. Onları da dinlemek lazım, bunu da yapıyoruz. Ama arabayla sağı solu gezmiyoruz, bir mahalleyi ziyaret ettiğimizde sadece partililerimizi gezmiyoruz, herkese dokunuyoruz. Onun içinde vatandaşın içinde miyiz, evet içindeyiz.

SEDAT PEKER VİDEOLARINI ARAMIZDA BİLE KONUŞMADIK

Peki, bu kampın Sedat Peker videolarıyla bir ilişkisi var mı? Çünkü videolar yayınlandı, sonra kampa girdiniz...

Hiç konuşulmadı, hatta kendi aramızda bile konuşulmadı. Yani bizim bir numaralı gündemimiz 2023 seçimleri.

Videolarla ilgili bir tedirginlik oluştu mu parti içinde?

Elhamdülillah. Bizim şu anda işimiz, gücümüz, gayretimiz; teşkilâtımız ve üye çalışmamız.

Üye çalışmalarıyla ilgili yeni hedef var mı?

Hedef büyük. En son Türkiye'de 1 milyondan fazla üye yaptık. Her yıl 1 milyon yeni üye hedefimiz var.

Gelecek hafta da bir toplantınız var sanırım Genel Merkez'de.

2023 seçimleriyle ilgili yapılan çalışmalardan biri de şu; her il için 2023'e kadar neler hedefleniyor, il teşkilatı, ilçeler nereleri ziyaret edecekler, kadın ve gençlik kollarının yapacağı çalışmalarla ilgili bizden gün gün plan isteniyor. 2 yıl için 730 günlük bir plan isteniyor. Biz bu çalışmaları tamamladık. Elhamdülillah Kayseri 17-0 tüm belediyeler bizde olduğu için, il başkanıyım diye arabaya binip Ankara'ya gitmek yerine, belediye başkanlarımızla bir araya gelip istişare edelim diye düşünüp 15 gün kadar önce bir araya geldik. 2 saatten fazla program yaptık. Yola çıkacağımız gün Sayın Başkanımız Mustafa Yalçın'ın Kovid olduğunu öğrenip bu toplantıyı erteledik. Şimdi o ertelenen toplantı yapılacak. Oraya gittiğimizde, bütün milletvekillerimiz, belediye başkanlarımızla bir toplantı yapılacak genel merkezde. Orada planımızı sunacağız. Genel merkezin değiştirmemizi istediği, düzeltmemizi istediği yerler olacak. Bundan önce olduğu gibi tüm milletvekillerimize her hafta farklı bir yerde program yazacağız. Bundan sonra, bundan önce de olduğu gibi -belki bir tık daha fazla- milletvekillerimizi daha çok sahada göreceğiz.

SEÇİM VAR AMA 2023'TE

Seçim mi var diyorlar ya; evet, 2023'te seçim var. Siyaseten söylenen bir laf var biliyor musunuz,; seçime kadar sıkılmadık el girilmedik ev bırakmayacağız diye. Kayseri'nin nüfusu 1 milyon 450 bin civarında nüfusu olan bir yer. 3 ayda bunu nasıl yapacaksınız, 2 sene önce başlayacaksınız ki çevreden başlayıp merkeze doğru toparlayabilirsiniz. Elhamdülillah şu anda partimize iyi bir teveccüh var. Tamam, pandemiden çıktık stres de var ama oturup dinliyoruz. Not almıyoruz. Çünkü artık inanmıyor vatandaş, sigara kâğıdına yazarlardı eskiden diyor, yazıp atacak mısın diyor. Not almıyoruz, o anda arayıp hemen hallediyoruz.

Peki, iktidar ortağınız MHP ile birlikte başka bir kamp planlanıyor mu?

Genel merkezde olur mu bilmiyorum ama biz burada Serkan (Tok) Başkan ile birlikte her gün kamp yapıyor gibi bir halimiz var. Belki sizin söylediğinizden hareketle şunu yapabiliriz; iktidar ortağımız Milliyetçi Hareket Partisi'nin İl Başkanı Sayın Serkan Tok ile kol kola girip ziyaretlere gidebiliriz. O manâda Kayserimiz birlik ve bir arada olmanın muhteşem bir örneğini sergiliyor. MHP zaten sahalarda çalışıyor, biz de çalışıyoruz. Bir araya geldiğimizde çarpan etkisi daha fazla. Şu konuda tevazû göstermeyeceğim, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanımızla zaman zaman televizyon programlarına birlikte katılıyoruz. Ki bir tanesini de sizinle yaptık; 65 bin yorum vardı. Daha sonraki hafta 3 siyasî parti il başkanımız programa çıktı, yorum herhalde 154 idi. Bunu şu manâda söylüyorum, sosyal medya ayağımız zaten güçlü bundan sonra daha güçlü biçimde geleceğiz.

Teşekkür ederiz.

Ne demek, biz teşekkür ederiz. Her zaman bekleriz...

>>Selma Kara