Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

Türkiye seçime gidiyor. 14 Mayıs'ta 60 milyonu aşkın seçmen 13. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili için sandığa gidecek. Seçim önceside seçim yasaklar merak konusu oldu. Peki seçim yasakları neler ve ne zaman başlayacak?

Seçim yasakları ne zaman başlıyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yüksek Seçim Kurulu 14 Mayıs seçim kararını Resmi Gazetede yayınlandı.28. dönem Milletvekiliği Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanlığı genel seçimi 14 Mayıs Pazar günü yapılacak. 


YASAKLAR BAŞLIYOR
Oy verme gününden  10 gün önce içinde yazılı, sözlü, görsel basın yayın araçları kamuoyu araştırmaları,anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, adayın lehinde veya aleyhinde veya seçmenlerin oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak. Bu sürenin dışında yurt içinde yapılacak kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlarda; tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulması gerekecek.

Seçim yasakları ne zaman başlıyor?
SEÇİM GÜNÜ KAPALI OLAN MEKANLAR?
14 Mayıs 2023 pazar günü sabah 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar; alkollü içki satışı yasak olacak.Seçim günü Kahvehane, Kıraathane, internete kafe gibi bütün  umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dşında yerleşim yerlerinde kimse silah taşımayacak.


08-17 ARASI OY KULLANILACAK
Ülke genelinde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00 ile 17.00 arasında olacak. Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek. 

Seçim yasakları ne zaman başlıyor?
21'DEN SONRA SERBEST OLACAK
Oy verme günü saat 18.00’a kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçimler ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçimlerle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.YSK kararlarına göre saat 18.00'a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 21.00'den sonra  yayınlar serbet oacak.