Şehir merkezinde ağaçlar çiçek açtı

Kayseri'nin merkezinde ağaçlar çiçek açtı.

Şehir merkezinde ağaçlar çiçek açtı

Bahar aylarının gelmesi, cemrelerin tamamlanması ve sıcaklıkların hissedilir derecede artması ile ağaçlara su yürüdü ve tomurcuklar çiçek açmaya başladı. Kayseri'nin merkezinde bulunan özellikle kayısı ve zerdali ağaçlarının çiçek açmaya başladığı görülürken, Bünyan, Yahyalı, Develi ve Tomarza gibi uzak ve yüksekte bulunan ilçelerde ise çiçeklerin 1 ila 2 hafta geç açtığı belirlendi. 

Vatandaşlar ise ilerde soğuk günlerin yaşanacağı endişesiyle kaygılı. Çiçek açan ağaçlar, birden soğuğun yaşanmasıyla donuyor ve dökülüyor. Ağaçlarda ise meyve yetişmiyor. Geçen sene bu durumu yaşayan Kayseri'nin çoğu ilçesi ve merkezinde, bu sene de aynı durumun yaşanma ihtimali bulunuyor. Vatandaşların kaygılı bekleyişi sürüyor. 

DONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ MEVCUT

Ansızın gelen ani soğuk ve don olayından etkilenerek solan çiçek ve tomurcuklar nedeniyle meyve ağaçlarının ürün vermediği don olayından ağaçları korumak için bazı vatandaşların geliştirdiği ve uyguladığı önlem yöntemleri olduğu biliniyor. Bazı vatandaşlar soğuk ve don olayının görülmeye başladığı zamanlarda meyve ağaçlarının bulunduğu yerlerde ateş yakarak duman oluşturması ve ağaçları kısmen dumanda bulunan ısı ile muhafaza ederek çiçek ve tomurcukların donmasını engellediği görülürken, bazı vatandaşların ise çiçek ve tomurcukların bulunduğu dallara ellerindeki ‘cerek’ adı verilen uzun ağaçlarla hafif hafif vurarak ve üzerlerinde bulunan suları çırparak donmalarını, buz tutmalarını engelleyip ağaçları koruyabilmekte oldukları biliniyor. Bunlara ek olarak uzmanlar tarafından yapılan; 'atmosfere giden radyasyonun durdurulması (suni sis), ısı yalıtımı, havanın karıştırılması, direkt hava ve bitki ısıtması, su uygulaması, toprak işleme ve idaresi, kumlama, çiçeklenmeyi geciktirme ve zorlanmış hasat' uygulamaları gibi daha profesyonel, masraflı ve emek isteyen bir çok önlem yöntemi de bulunuyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ