Şehirler büyük evler küçük…
Giderek büyüyen konut krizi özellikle büyükşehirlerde evlerin küçülmesine yol açtı. Kiracıların tercihi artık ev denilince akla gelen 3+1 ev modelinin yerine 1+1 ev modeline düştü. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Son yıllarda özellikle metropol kentlerde konut arzı sıkıntısı yaşanıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirler hem yurt içi hem yurt dışı yoğun talep nedeniyle obez büyümeyle karşı karşıya. Uzmanlar kontrolsüz obez büyümenin kentlerde altyapı, trafik, çevre gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çekerken aynı zamanda metropol kentlerde konut arzı sıkıntısının fazlaca yaşandığını da belirtiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…
Karar Gazetesi’nde yer alan habere göre, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük metropol şehirlerde son yıllarda hem yurt içi hem yurt dışı yoğun talep nedeniyle 'obez' büyümeyle karşı karşıya. Kontrolsüz obez büyümenin kentlerde altyapı, trafik, çevre gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, metropol kentlerde konut arzı sıkıntısı yaşandığına dikkati çekti. Bu nedenle büyük metrekareli 4+1 ya da 3+1 ev modellerinin konut talebini karşılayamadığını belirten Hançer, Japonya'da uygulanan, daha fazla konut inşa edilebilen 1+1 tipi ev modellerine dönüşebileceğini vurguladı.
Büyükşehirlerde obez büyüme tehdidi!
Okan Hançer, metropol şehirlerde yoğun talep nedeniyle altyapının yanı sıra, barınma sorunlarıyla çok sık karşılaştıklarını anlattı. Hançer, “Barınma sorunu bazı inşaat maliyetlerindeki artış, konut üretimindeki arz- talep dengesi ve arsa maliyetlerindeki artışla birlikte vatandaşın konuta erişiminde finansal anlamda ciddi sıkıntılar ortaya çıkardı. Barınma krizi dediğimiz konuta erişim anlamında ciddi problemler görmekteyiz" dedi.
Küçük evler üretiliyor!
Finansal anlamda konuta erişim problemleri ortaya çıktıkça konut üreticilerinin daha küçük daireler yaptığını belirten Okan Hançer, “Metropol şehirlerde daha küçük daireler üretildiğini görmekteyiz. Bu da konutta dönüşüme sebep olmaktadır. Bu illere baktığımızdaysa eskiye oranla daha çok 3+1 ya da 4+1, 150 veya 160 metrekare dairelerin çok fazla üretilmediğini görüyoruz. Japon tipi 1+1 evlerin üretildiğini, tercih edildiğini görüyoruz" diye konuştu.
3+1, 4+1 evlere ulaşmak hayal oldu!
Okan Hançer, “Eskiden 3+1, 4+1 gördüğümüz evlere ulaşmak hayal oldu. Önümüzdeki günlerde daire metrekareleri ve tercihler daha da küçülecek. Bununla ilgili tedbirler alınmazsa konuta erişim de hayal olacak. Bununla birlikte artık 1+1 evler, hatta odaların, kanepelerin kiralanması ya da satılması şeklinde modeller önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilir. Şimdiden öngörü olarak söyleyebiliriz. Bu durumları yaşamamak için özellikle konut finansmanında ve konuta erişimde radikal tedbirler alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
‘Tek göz odası olsun yeter’
Kayseri’de yaşayan vatandaşlar da özellikle ekonomik kriz sebebiyle alışılagelmiş 3+1 ev modelinin yanı sıra 1+1 ev modellerini tercih etmeye başladı. Üniversite sezonunun başlaması, çevre illerden göç, ekonomik kriz gibi sebeplerin etkilediği kira artışları ise kentte tercihlerin değişmesine sebep oldu. Vatandaşlar artık ‘Başımızı sokacak evimiz olsun tek göz odası olsun yeter’ diyerek 1+1 evlere yöneldi. Önceden yalnız yaşayabilen öğrenciler ise artık mutlaka ev arkadaşım olmalı görüşünde.