Şekere zam baskısı!
Hükümet, enflasyon ve yüksek zamlarla mücadele ederken, şeker piyasasını elinde bulunduran bazı stokçuların, Türk Şeker'e şeker fiyatlarına zam yapması konusunda baskı yaptıkları iddia ediliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Türkiye’de şeker fiyatları, pek çok sektörü ilgilendirdiği için akaryakıt ve enerjide olduğu gibi enflasyonu doğrudan tetikliyor. Bu nedenle şeker fiyatları pek çok piyasa için önem arz ediyor. Hükümet, yüksek enflasyonu dizginlemek için yoğun çaba sarf ederken, hassas öneme sahip şeker piyasasını da yakından izliyor. Ülke genelinde vatandaşların toz ve küp şekere erişiminde bazı dönemlerde sıkıntılar yaşadığı ifade edilirken, şekere bu hafta içinde zam yapılacağı iddiaları da vatandaşları tedirgin ediyor.
Vatandaşlar, son birkaç yıldır enflasyon ve yüksek zamlarla amansız bir şekilde mücadele ederken, pek çok sektörü yakından ilgilendiren şekere zam yapılması enflasyonu daha çok körükleyecek bir öneme sahip. Bu nedenle şeker zammı, halkın tamamını ilgilendiren bir boyut taşıyor.
Gizli zam beklentisi üzerine piyasayı elinde bulunduran bazı firmaların şekeri stokladığı ve zamdan sonra piyasaya sürmeye hazırlandığı iddiaları da daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine gelmişti. Şeker piyasasında, bazı kişilerin Türk Şeker’e bu hafta içinde şeker fiyatlarına yüzde 15 civarında zam yapması konusunda baskı uyguladığı iddiaları da sektörde konuşulan konular arasında yer almaya başladı. İddiaya göre, bin 1650 TL olan 50 kiloluk bir çuval şekerin fiyatı bin 895 TL’ye çıkarılmak isteniyor.
Türk Şeker’in bu söylentiler hakkında nasıl bir tutum takınacağı merak edilirken, bugüne kadar fırsatçılara izin vermeyen tavrını yine sürdürmesi bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Şeker Kurumu ve Rekabet Kurumu’nun da bu tarz konularda duyarlı olduğu ve halkın cebine göz dikenlere yaptırım uyguladığı biliniyor.
Şeker piyasasındaki hareketlenmeler, Kayseri ekonomisini de çok yakından ilgilendiriyor. Kayseri Şeker; Kayseri, Boğazlıyan ve Turhal fabrikalarında yılda 3 milyonu aşkın pancarı işleyerek, 400 bin tondan fazla şeker üretimi gerçekleştiriyor. Kayseri Şeker’in üretiminin tamamına yakınını uzun süreden beri 2 firmaya, vadeli konuşlarda satması ise büyük bir tartışma konusu.
Hisseleri borsada işlem gören Kayseri Şeker, yaptığı bildirimde bu yıl üretiminin çok büyük bölümünü 2 firmaya sattığını açıklamıştı. Buna göre, 200 bin ton şeker vadeli bir biçimde İşmen Gıda’ya satılırken, 200 bin ton şeker de aynı koşullarda Remzi Çakar’a satıldı. Kilogram fiyatı KDV hariç 35 TL’den verilirken, iki firmaya toplamda 14 milyar TL’lik bir satış gerçekleştirildi. Vadeli olarak yapılan anlaşmaya göre firmaların ödemeye Mayıs ayından itibaren başlayıp, yıl sonuna kadar tamamlamaları gerekiyor. Eğer şeker fiyatı bu şekilde kalmaya devam ederse, Kayseri Şeker son derece karlı bir satış gerçekleştirmiş olacak. Ancak zam gelmesi halinde, bu firmalar kazançlı çıkacak.