Semt Pazarlarına Dikkat! Kayseri'de de Bunu Yapıyorlar…

Ev hanımlarımızın vazgeçilmez durağı olan semt pazarlarındaki hileler şaşırtıyor. Kayseri'nin semt pazarlarında olduğu gibi farklı şehirlerde de pazarlarda farklı hileler oluyor. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterse de bu hileler neler? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Semt Pazarlarına Dikkat! Kayseri'de de Bunu Yapıyorlar…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ev hanımlarımızın vazgeçilmez durağı olan semt pazarlarındaki hileler şaşırtıyor. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterse de kendisini uyanık sanan bazı satıcılar farklı hile yöntemlerini kullanarak hile yapabiliyor. Bu kişiler her şehirde olduğu gibi maalesef Kayseri’de de bulunuyor. Bu hileler neler? Gelin hep birlikte öğrenelim...

Semt Pazarlarına Dikkat! Kayseri'de de Bunu Yapıyorlar…

Hilelerden ziyade pazarcıların en çok dikkat ettiği şey, ürünlerin simetrik ve göze hitap edecek şekilde dizilmesidir. Onlar için altın kural budur. Bu güzel başlangıç maalesef aynı güzellikte devam edemiyor. Mesela kalsiyum deposu ıspanağın faydaları saymakla bitmiyor. Günümüz enflasyon düzeyiyle fiyatların vatandaşlarımızı zorlaması bir yana, canlı ve taze durması için sulandığını sandığımız ıspanağın altında farklı durumlar yatabiliyor. Bir kilo ıspanak aldığını düşünen vatandaş, 200 gram suyu da evine götürmüş oluyor; yani ıspanaktan ziyade su da satın almış oluyor. Ispanak ve benzeri sebzeleri sulamak veya yıkamak terazide hile olarak görülüyor.

Hileler sadece yeşilliklerde olmuyor; aynı zamanda mevsim meyvelerinde üste taze, altına ise çürük ya da kusurlu meyve koyan pazarcılar da mevcut. Aynı olay maalesef ki patates ve soğan çuvalında da bulunuyor. Çuvalın ortasına boru koyulup iyi patates ve soğanlar köşelere, kötü olanlar ise ortaya yerleştiriliyor; böylelikle vatandaşı aldatmış oluyorlar.

Semt Pazarlarına Dikkat! Kayseri'de de Bunu Yapıyorlar…

Pazarda ya da markette en iyi meyve nasıl seçilir?

Karpuz: Kabuğu parlak ve canlı, düzgün ve pürüzsüz olmalı. Karpuzun alt kısmı yerde yattığı için biraz sarı ve lekeli olmasının yanı sıra sapının da kuru olması gerekmektedir.

Elma: Kabuğu parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Hafifçe sıkılıp sertliğine bakılmalı, taze bir elma sert ve sağlam olur. Elmanın kokusuna bakılır, iyi bir elma az da olsa hoş bir koku yayacaktır. Elmanın sapı ise esnek ve yeşilimsi olmalıdır.

Şeftali: İyi bir şeftalinin öncelikle kokusuna bakılır. Kokusu hoş ve tatlı olmalıdır. Dokusu hafif yumuşak ve biraz esnek olmalıdır; çok sertler genellikle olgunlaşmamış olanlardır. Şeftalinin eti sıkı ve sulu olmalıdır.

Mandalina: Mandalinanın taze olup olmadığı genellikle kabuğundan anlaşılır. Kabuğuna hafifçe bastırın. İyi bir mandalina hafifçe sıkılınca biraz esnek olacaktır; eğer gereğinden fazla sert ise olgunlaşmamış, çok yumuşak ise tazeliğini yitirmiş olabilir. Kokusuna bakıldığında ise taze ve hoş olmalıdır. Eğer mandalinada kötü koku varsa tazeliğini yitirmiş olabilir. Mandalinanın kabuğunda büyük izler olmamalıdır.

Domates: Domatesin öncelikle kokusuna bakılması gerekiyor. İyi bir domates hafif toprağımsı yeşillik kokar; dokusu ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Rengi kıpkırmızı olmalıdır; hafif yeşil olan domatesler genellikle olgunlaşmamış domateslerdir.

Patates: İyi ve taze patates sert, kabuğu ince ve çillenmemiş olmalıdır. Üzerinde toprak olmasından ziyade toprak olmasa dahi toprak kokmalıdır. Rengi altın sarısı ve canlı olmalıdır.

Salatalık: İyi bir salatalık güzel bir kokuya sahip olmalıdır. Güzel kokmasının yanı sıra uçları yumuşak, gövdesi sert ve esnek, boyutunun ise ne çok büyük ne de çok küçük olmaması gerekmektedir.