Serbest Bölge'den 250 milyon Dolar'ın üzerinde ihracat

Kayseri'nin üreten gücü Kayseri Serbest Bölgesi'nden 2015 yılında 250 milyon Dolar'ın üzerinde ihracat yapıldığı öğrenildi.

Serbest Bölge'den 250 milyon Dolar'ın üzerinde ihracat

Edinilen bilgilerde, bölgede halen 3 bin 879 kişiye istihdam sağlayan, 1.Organize Sanayi Bölgesi ile komşu olan, hava meydanına uzaklığı yaklaşık 15 kilometre, uluslararası karayoluna ise 600 metre uzaklıkta bulunmasından dolayı her türlü yatırım için uygun, düz bir arazi üzerinde yer alan Türkiye'nin en geniş Serbest Bölge alanına sahip Kayseri Serbest Bölgesi'nde, üretim ağırlıklı bir faaliyet gerçekleştirdiği belirlendi.  

2015 YILINDA 270 MİLYON DOLAR İHRACAT

Elde edilen bilgilerde, Kayseri Serbest Bölgesi'nin 2015 yılında toplam 271 milyon 682 bin Dolar ihracat yaptığı ortaya çıkarken, ithalatın ise 155 milyon 880 bin Dolar olduğu ve ihracatın altında olduğu dikkatleri çekti. Kayseri Serbest Bölgesi'nin Türkiye'ye sevkiyatı ise toplam 166 milyon 9 bin Dolar şeklinde gerçekleşirken, Türkiye'nin bölgeye sevkiyatının da toplam 144 milyon 60 bin Dolar düzeyinde olduğu kaydedildi.   

ÜRETİM AĞIRLIKLI BÖLGE

Kayseri Serbest Bölgesi'nin faaliyet alanları arasında; alım-satım, iş yeri kiralama, depolama, montaj-demaontaj, bakım onarım, işletici, üretim ve diğer hizmetler olduğu paylaşılırken, serbest bölgenin ağırlıklı olarak ise üretime yöneldiği bildirildi. Buna göre firmaların faaliyet konularına göre ruhsat dağılımında toplam 132 ruhsat konusu olduğu bildirilirken, söz konusu toplam ruhsat konularından 69'unun 'üretim' alanında olduğu öğrenildi. Diğer konularına göre ruhsatların dağılımı ise şöyle oldu; 'alım-satım' 33, 'işyeri kiralama' 21, 'depolama, montaj-demontaj, bakım onarım ve diğer hizmetler 2'şer adet ve 'işletici' de 1 adet.   

Kayseri Serbest Bölgesi'ndeki firmaların ortaklık yapılarına göre durumunda da ağırlıklı olarak yerli firmaların bulunduğu dikkat çekti. Buna göre 109 firma yerli iken, 10'u yabancı, 13'ü ise yerli-yabancı oldu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ