Servisçilerin yüzde 99'u aşılı
Kayseri Minibüsçüleri Odası Başkanı Yavuz Ay, okul servisi konusunda hiç bir güvenlik zafiyetinin olmadığını belirterek, velilerin servisleri her istedikleri zaman izleyebildiklerini söyledi. Yavuz Ay, servis şoförlerinin yüzde 99'ununda aşılarını yaptırdıklarının altını çizdi.
Okulların 2 yıl aradan sonra yüz yüze eğitime başlaması en çok servisçi esnafının yüzünü güldürdü. Pandemi döneminde yarın işe başlayacak gibi bekletilen servis araçları, araç sahibine ciddi manada ekonomik zarar açtı. Bir çok şehirde ise veli ve servis şoförleri arasında peşin olarak yatırılan ücretlerin geri alınması noktasında sorun yaşandı. Ancak Kayseri'de ücretlerin genelde aylık olarak ödenmesi bu sorunun önüne geçti. Yine İstanbul ve Ankara gibi mega kentlerde servis şoförleri, fabrika servisçiliğine başladığı için çocukların okula gidip gelmesinde sıkıntı yaşanıyor. Kayseri Minibüsçüleri Odası Başkanı Yavuz Ay, tüm sorunların cevaplarını haberimizde yanıtladı.
TÜM GELİR KAYNAKLARI KESİLDİ ANCAK GİDERLER AYNI ŞEKİLDE ÖDENDİ
Kayseri Minibüsçüleri Odası Başkanı Yavuz Ay, pandemi döneminde okulların bir açık bir kapalı olmasından ötürü zor günler yaşadıklarını belirterek, "Yaklaşık iki sezon esnaf ve sanatkarımız çalışmadı. Bu konuda ciddi manada sıkıntı yaşadık. Pandemi de en çok esnaf ve sanatkarımız zarar gördü. Servisçiler ise tamamen kapanma noktasına geldi. Bizler telafisi mümkün olmayan sıkıntılar yaşadık. Servisçi esnafı yarın işine başlayacak gibi iki dönemdir servis araçlarını hazır etmekle mükellefti. Bundan dolayı harcanması gereken tüm paralar yine aynı şekilde harcandı. Özellikle servis araçlarının sigortaları, bandrolleri ve esnafların BAĞKUR primleri ödenmeye devam etti. Servis araçları evin önünde yatıyor, hiç bir gelir elde etmeden ama gider kalemleri devam ediyor. Bunlarda esnaflarımızı ciddi manada sıkıntıya soktu. Gelir ve giderlerinize göre hayatınızı idame ettirmeye devam ederken birden tüm gelir kesiliyor ancak giderler aynı şekilde ödeniyor" diye konuştu.
ARAÇLARDAKİ YAŞ ŞARTI 2023 YILINA KADAR KALDIRILDI
Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanılan pademi sürecine hükümetin de esnaf kadar hazırlıksız yakalandığını belirten Yavuz Ay, "Ulaştırma ve Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlarıyla görüştüm ama Cumhurbaşkanı'nın açıkladığından farklı bir yardım alamadık. Ancak salgın herkesi etkiledi, bu dönemdeki tüm giderleri de hükümetten beklemenin doğru olmadığını düşünüyorum. Buna hiç bir devletin gücü de yetmeyecektir. Ben pandemi döneminde ulaştırma esnafı için; Bakanlar kurulu kararı ile çalışmadığı dönem için BAĞKUR pirimi alınmayabilirdi, araçların bandrolleri alınmayabilirdi, yapılmış olan araç sigortaları bir sonraki yıla mahsup edilebilirdi. Ancak hükümet de esnaf kadar hazırlıksız yakalandı. Bu isteklerimizi alamadık. Devlet bin lira kira yardımı yaptı, nerede bin liraya kiralık dükkan var. Bizim bu süreçte tek kazanımımız araçlardaki yaş şartını 2023 yılına kadar kaldırdık. 12 olan yaş sınırı 15'e çıktı. Dolayısıyla servisçi esnafının çalışamadığı 2 yıl bu şekilde amortisman geliri olarak elde edildi. Yerel bazda belediyeler esnaflarımıza gıda yardımı yaptı" ifadelerinde bulundu.
"ESNAF VE SANATKARLAR BİRLİĞİ TEK KELAM ETMEDİ"
Pandemi döneminde Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'nin hiçbir şekilde çalışmadığına da değinen Yavuz ay, "Pandemi döneminde esnafın bu kadar zor duruma düşmesinin sebebinin ben Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'nde olduğunu düşünüyorum. Kayseri'de 40 bine yakın esnaf var, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği zor koşullarda tek bir kelam etmedi. Esnaf ve Sanatkarlar Birliği pandemi döneminde ne bir çalışma ne bir açıklama yaptılar. Bu da Kayserili esnafın bu şehirde ne kadar sahipsiz olduğunun kanıtıdır. Güçlü bir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği olsaydı şehrimizde farklı kazanımlar elde edebilirdik. Bugün Kayseri'de 40 bin esnafa sorun Esnaf ve Sanatkarlar Birliği başkanı kim, yönetimi kim diye kimse bir kelam edemez" şeklinde konuştu.
"HERKES AŞISINI YAPTIRMALI"
Araçların temizliği hakkında da bilgiler veren Yavuz ay konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Şu an araçların tamamı sürekli olarak dezenfekte ediliyor. Her sabah araçlar servise çıkmadan özel ekipler tarafından dezenfekte ediliyor. Her servis aracında aparatlarımız var. Çocuklar el hijyenini sağlayabilsin diye dezenfektan ve maskeler vardır. Aşılanma ile ilgili özel çalışmalar yapıyoruz. Şu an servisçi esnafımızın yüzde 99'u aşılanmıştır. Aşı yaptırmayanlarla ise sürekli konuşuyoruz. Bu işin tek çözümü aşı deniliyorsa herkes de aşısını yaptırmalı."
EN UZAK MESAFE İSE 320 LİRA
Yavuz Ay, servis araçlarının fiyatları hakkında bilge vererek, "Bizler pandemi döneminde veliler ile sıkıntı yaşamadık. Bizler zaten paraları genelde toplu değil aylık alıyoruz. Toplu ödeyenler içinde bir sonraki yıl için ya mahsuplaşıldı ya da paraları ödendi. Şu an servis fiyatları en kısa mesafe 280 TL, ikinci mesafe 305 TL, üçüncü mesafede ise 20 kilometreye kadar olan en uzak mesafe ise 320 TL. Geçen dönemle bu dönem arasında yaklaşık yüzde 14'lük fiyat ayarlaması yapıldı" dedi.
VELİ ŞİKAYETLERİ KAYIT ALTINA ALINIYOR
Türkiye'de bir ilk olan araç takibi ile ilgili bilgi veren Ay, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Biz hiç bir şehirde olmayan bir uygulama yapıyoruz. Hangi velinin hangi konuda şikayeti varsa kayıt altına alınıyor. Çözüm önerilerini kendi aramızda tartışıp çözmeye çalışıyoruz. Eğer çözebilmişsek sorunu veliye bildiriyoruz, yok çözememiş ve kanuni bir haklılığımız varsa yine onu da veliye şu sebepten ötürü sorununuz çözülemiyor diyoruz. En çok şikayet ise servis hattı üzerinde okul ya da evi olmayan velilerimizden geliyor. Sadece bir çocuk için servisi götüremeyeceğimiz yerler oluyor, onlara da ne haliniz varsa görün demiyoruz farklı çözüm önerileri üretiyoruz."
"BOŞTA BEKLEYEN 100'E YAKIN ARAÇ VAR"
Birçok şehirde okul servisçiliğini bırakan şoförler sıkıntı yaşatırken Kayseri'de yalnızca şoför sıkıntısı olduğunu belirten Ay, "Araç şoförleri sektör değiştirdi. Bizler şoför bulma noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Diğer illerde olduğu gibi okul servisçileri fabrika servisçiliğine geçme olmadı. Kayseri'de kaç tane okul varsa hepsine servis temin ettik, hatta boşta bekleyende 100'e yakın aracımız var" ifadelerinde bulundu.
YENİ BİR KAPANMADA ESNAF BİTER
Yavuz Ay, yeniden yüz yüze eğitime ara verilmesini hiç bir esnafın kaldıramayacağını ifade ederek, "Tekrar bir kapanmaya asla hazır değiliz. Eğer ki bir kapanma daha olursa esnaf ve sanatkarın bitişi olur. Yaklaşık 2 yıl çalışmamış bir esnaf grubu var. Tüm gider kalemleri tükenmiş ve sürekli yakınından oradan buradan borç almış. Artık son noktada esnaf ve sanatkarlar. Bizim esnaflarımız sürekli araç yenilemekle mükellef olduğu için zaten borçlu bir grubuz. Bu aşamada herkes mutlaka aşılanmalı ve bu pandemi süreci artık bitmeli" dedi.
KAYSERİ'DEKİ TÜM SERVİS ARAÇLARI İZLENİYOR
Servislerin güvenliği hakkında da bilgi veren ay sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bizim kesinlikle bir güvenlik açığımız yok. Kayseri'nin en güvenilir esnaf grubuyuz. Araçların tamamında 8 yıldır araç takip sistemi ve kamera düzeneği var. Kayseri'deki tüm servis araçları izleniyor, bunu veliler de yapabilir. Araç nerede, nereye gitmiş, çocuk ne şartlarla gidip geliyor gibi veliler de her zaman izleyebiliyor."
>>Özel Haber Dilek Bayram