Sevimli dostlarımız sağlığımız için bir tehdit mi?
Evde ya da dışarıda beslediğimiz sevimli dostlarımızın bakımlarını düzenli olarak yaptırmak kritik bir önem taşıyor. Aksi halde hayvanlar hastalanabilir ve bazı hastalıklar da insanlar için risk faktörü oluşturabilir. Peki, hayvan hastalıkları insanlara bulaşır mı? Veteriner Ahmet Sami Uslu konuya ilişkin merak edilenleri Kayseri Anadolu Haber'e anlattı.
Evde veya dışarda beslediğimiz sevimli dostlarımızın bakımlarını düzenli olarak yaptırmak çok önemli. Özellikle evde kedi veya köpek besleniyorsa, düzenli aşı yaptırmak ve tüy bakımını sürekli hale getirmek önem arz ediyor. Sokakta gördüğümüz kedi, köpekler ise tuvalet alışkanlığı olmayan ve dışarıda çöp gibi yerlere kolay girip çıktıkları için, hastalık taşıyabilirler. Kayseri’de Veteriner Hekim olarak görev yapan Ahmet Sami Uslu, hayvanlardan insanlara ne tür hastalıklar bulaşabileceğini aktardı.
Büyükbaş hayvanlarda daha fazla hastalık var
Hayvanlardan inşalara geçen hastalıkların zoonoz hastalığı olarak adlandırıldığını kaydeden Uslu: “Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarına zoonoz hastalıklar diyoruz. Ben şu an kedi köpek hekimi olduğum için genelde kedi köpeklerle ilgili bilgiler vereceğim ama büyükbaş hayvanlarda daha fazla zoonoz hastalıklar var. Mesela bunlardan birisi Brusella’dır. Rektal muayene yapıyorlar eğer hekim çıplak elle yapıyorsa mukozadan ona hastalık geçebiliyor veya zaten sütten peynirden geçen rahatsızlıklar da var.” ifadelerine yer verdi.
Kedilerde mantar hastalığı daha sık görülüyor
Uslu, kedi ve köpeklerdeki rahatsızlıkların, hayvan sahiplerine ve veteriner hekimlere de geçebileceğini söyleyerek şöyle dedi: “Kedi ve köpeklerde en çok geçen hastalık paraziter rahatsızlıklar oluyor. Bit pire, kene mesela dış paraziter rahatsızlıklar hayvanlarla beraber yaşadıkları için evcil hayvan sahiplerine de geçebiliyor. Veteriner hekimlere de geçebiliyor. Bir de mantar rahatsızlığı kedilerde çok fazla gördüğümüz rahatsızlık özellikle. Çünkü 10-15 tane sebebi var. Bunlar çok genel sebepler. Mesela mantara sebeplerden bir tanesi yolculuk… Yolculukta hayvanlar strese giriyor. Şehirler arası seyahatlerde bağışıklık düşüklüğü, yine bazı vitamin ve mineral eksiklikleri. Bunların çoğu mantar hastalığı için bir sebep. Mantarın birkaç çeşidi var ama mikrosporin kan istenilen denilen bir şey var ki özellikle hayvanları hem de insanlar da olabiliyor. İnsandan hayvana da geçebilir, hayvandan insana da geçebiliyor.”
Veteriner Ahmet Sami Uslu, hayvanlardan hastalık bulaştığında insanlardaki ilk belirtileri, deride bozuk para kadar küçüklükte çember şeklinde lezyonlar oluştuğunu, Wood lambası denilen bir cihazın ışıkta yeşil parlamalar vererek tespit edildiğini kaydetti.