SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

8 yıldır çalıştığım işyerinden tüm haklarım tarafıma ödenerek çıkarıldım. 10 ay işsizlik ödeneğine başvurdum. Ben bu süre içinde sağlık yardımından yararlanacağım fakat eşim ve çocuğumun durumu ne olur?

-Kerim Bey, ben 8 yıldır çalıştığım işyerinden tüm haklarım tarafıma ödenerek çıkarıldım. 10 ay işsizlik ödeneği hakkına sahip olduğumu öğrendim ve başvurdum. Ben bu süre içinde sağlık yardımından yararlanacağım fakat eşim ve bir çocuğum var. Onların durumu ne olur? Cevabınız için teşekkür ederim.

-Sayın okurum, sizin şahsınıza 10 aylık işsizlik ödeneğinden hak etmiş olduğunuz sağlık yardımından bakmakla yükümlü olduğunuz 1.derece yakınlarınızda faydalanabilir, bir sorun yok.  Rahat olabilirsiniz. Saygılarımla.

4 yıl Türkmenistan’da çalıştım. Emekli olabilmem için 840 güne ihtiyacım var. Ancak Türkmenistan ile Türkiye’nin sosyal güvenlik anlaşması olmadığından borçlanma yapamayacağım. Ne tavsiye edersiniz?

-Kerim Bey merhaba, ben 1998-2002 yılları arasında Türkmenistan’da çalıştım. Emekli olabilmem için 840 güne ihtiyacım var. Bildiğim kadar Türkmenistan ile Türkiye’nin sosyal güvenlik anlaşması olmadığından borçlanma yapamayacağım. Tavsiye edeceğiniz bir durum var mı? Teşekkürler.

-Sayın okurum, evet dediğiniz gibi Türkmenistan ile sosyal güvenlik anlaşmamız yok ama bu durum sizin borçlanma yapmanıza engel değildir. İlgili büyükelçiliğe gerekli belge ve bilgilerle başvuru yapıp hizmet belgesi almanız halinde borçlanma yaparak eksik günlerinizi tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Saygılarımla.

6 yıldır yanımda çalışmakta olan bir çalışanımın kasamdan ve iş yerimden para ve malzeme çaldığını tespit ettim. Bu şahsı işten çıkarmam halinde tarafımdan bir hak talebinde bulunabilir mi?

-Kerim Bey, bizlere ve halkımıza vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Benim sorum 6 yıldır yanımda çalışmakta olan bir çalışanımın kasamdan ve iş yerimden para ve malzeme çaldığını tespit ettim. Kamera kayıtları ve diğer çalışanların görgü tanıklığı mevcuttur. Bu şahsı işten çıkarmam halinde tarafımdan bir hak talebinde bulunabilir mi? Saygılarımla.

-Sayın okurum, vatandaşlarımızın bilmediği konulara yol gösterebiliyor isek ne mutlu bizlere. Ben teşekkür ederim. Sorunuza gelince yaptığı yüz kızartıcı davranışı ispatlayabiliyor iseniz İş Kanunu’nun 25’inci maddesinde “İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı” düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinde ‘işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması’ halinde iş sözleşmesinin işveren tarafından derhal sona erdirebileceği hükme bağlanmıştır. Bir ödeme yapmanız gerekmez. Saygılarımla.

Almanya’da yaşıyorum ve malulen emekliyim. Türkiye’de de Almanya’ya gelmeden önce 20 gün çalışmam vardı. Borçlanma yoluyla Türkiye’den de emekli olmam mümkün mü?

-Kerim Bey merhaba. Ben 05.07.1960 doğumlu bir bayanım. Almanya’da yaşıyorum ve malulen emekliyim. Buraya gelmeden önce 1980 yılında 20 gün Türkiye’de çalışmam vardı. Borçlanma yoluyla Türkiye’den de emekli olmam mümkün müdür? Teşekkür ederim.

-Sayın okurum, Türkiye’den borçlanma ile emekli olabilmenizin 2 yolu var. Birinci yolu Türkiye’den %60 ve üzeri sağlık raporu alarak 1800 gün borçlanma ile malulen emeklilik. İkinci seçeneğiniz ise 3600 gün borçlanma yaparak yaştan emeklilik. %60 ve üzeri rapor almanız zor olduğundan tavsiyem 3600 gün borçlanma yaparak yaştan emekli olmanız. Saygılarımla.

Emekli olabilmek için askerlik borçlanmamı yaptım. 1430 gün eksiğim var. İsteğe bağlı emekli olmak istiyorum. Nereye başvurmalıyım?

-Kerim Bey merhaba. Ben emekli olabilmem için askerlik borçlanmamı yaptım. 1430 gün eksiğim var isteğe bağlı sigorta ödeyerek tamamlamak istiyorum. Nereye başvuru yapmam gerek? Hayırlı günler.

-Sayın okurum, mevcuttaki günleriniz hangi kurumda Bağ-Kur mu, SSK mı belirtmemişsiniz. Ben SSK olarak kabul ediyorum eksik kalan günlerinizi isteğe bağlı ödemek isterseniz Bağ-Kur’lu olursunuz. 01.10.2008 tarihinde çıkarılan 5510 sayılı kanunda isteğe bağlı SSK kaldırılmış olup, bu tarihten sonraki yapılan isteğe bağlı ödemeleri Bağ-Kur’a sayılmaktadır yaptırsanız bile 1260 günü sakın geçirmeyin. Başvurunuzu bağlı bulunduğunuz soysal güvenlik merkezinden yapabilirsiniz. Saygılarımla.

Millet Cad. Bakkaloğlu İş Mrk. No: 41 Kat:4/404 Melikgazi-Kayseri