SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

Oğlum inşaat işçisi olarak çalışırken düşerek vefat etti. Evli değildi. Anne ve babası olarak tarafımıza maaş bağlanır mı?

-Kerim Bey, oğlum inşaat işçisi olarak çalışırken düşerek vefat etti. Evli değildi. Hiçbir şey oğlumu geri getiremez acısını dindiremez ama anne ve babası olarak tarafımıza maaş bağlanır mı?  Çok sağolun.

-Sayın okurum, öncelikle başınız sağolsun. Bu tür olaylar iş kazası olarak adlandırılır. Geride kalan anne ve babaya gelir aylık bağlanabilmesi için anne ve babanın toplam geliri asgari ücretin net tutarından az olmalıdır. Eşiniz ve sizin geliriniz asgari ücretin toplam tutarından az ise tarafınıza aylık maaş bağlanabilir. Sağılarımla.

Ben vergi indirim belgesi ile özürlü emeklisiyim. Köyde bir miktar toprağım var. Köyümde çiftçilik faaliyetinde bulunursam almakta olduğum emekli maaşıma bir etkisi olur mu?

-Kerim Bey, vergi indirim belgesi ile özürlü emeklisiyim. Köyde bir miktar toprağım var, ürün ekip satmak niyetindeyim. Bu tür çiftçilik faaliyetinde bulunursam almakta olduğum emekli maaşıma bir etkisi olur mu? Teşekkürler.

-Sayın okurum, emekli olduktan sonra tarımsal faaliyette bulunan engelli emeklilerinin maaşlarında herhangi bir değişiklik olmaz. Eğer ufak bir işyeri açayım derseniz yüzde 10 SGDP ödemek zorunda kalırsınız ki bu da zaten kaldırılacak. O bakımdan engelli emeklisi olan kişiler çalışabilirler. Saygılarımla.

Ben şu anda 4 yıllık memurum. Eskiden 6 yıl Bağ-Kur’um, 3 yıl da SSK hizmetim var. Şu an bunları birleştirmek istiyorum. 10 yıl sonra yıllık iznimin 30 gün olması derecede bir farklılık olur mu ve maaşımda eksilme artma olacak mı?

-Kerim Bey, şu anda 4 yıllık memurum. Eskiden 6 yıl Bağ-Kur’um, 3 yıl da SSK hizmetim var. Şu an bunları birleştirmek istiyorum. 10 yıl sonra yıllık iznimin 30 gün olması derecede bir farklılık olur mu ve maaşımda eksilme artma olacak mı? Sağolun.

-Sayın okurum, Bağ-Kur ve SSK hizmetlerinin birleştirilmesinin yıllık izne ve memur maaşınıza bir katkısı olmaz. Saygılarımla.

Babam iş kazası geçirdi ve devlet hastanelerinden yüzde 16 heyet raporu var. Fakat evraklar Ankara’ya gittiğinde oradan bize yüzde 0 cevabı geldi. Bu durumda ne yapabiliriz? 

-Merhaba Kerim Bey, benim babam iş kazası geçirdi. Sürekli iş görmezlik gelirliden kısmen faydalanmak için başvuruda bulunduk. Sosyal güvenlik kurumu babamı evrak oluşturup heyet raporuna gönderdiler. Tam 3 hastaneden tam teşekkülü yüzde 16 heyet raporumuz var. Fakat evrakımız Ankara'ya gitti oradan bize yüzde 0 cevabı geldi. Oysa 3 tane büyük fakülte ve hepsi 5’er doktordan oluşan hüner raporu var yüzde 16 çok, yukarıda okuyorum yüzde 10’nun altında olduğunda almaya hak kazanacağını belirtiyorlar ama iç bir şekilde olmadı bu konu hakkında ne yapmayalım?

-Sayın okurum, yüksek sağlık kuruluna itiraz edebilirsiniz. Buradan da olumsuz cevap alırsanız, iş mahkemesinde dava açarak iş göremezlik derecenizin tespit edilmesini talep edebilirsiniz. Saygılarımla.

Benim 1997- 2001 yılları arası vergi kaydım ve oda kayıtlarım var. Fakat Bağ-Kur’a kaydım yok. Yeni torba yasayla Bağ-Kur’a kaydolup emekli olabilir miyim?

-Kerim Bey selamlar, benim 1997- 2001 yılları arası vergi kaydım ve oda kayıtlarım var. Fakat Bağ-Kur’a kaydım yok. Yeni torba yasayla Bağ-Kur’a kaydolup emekli olabilir miyim? Dava ile Bağ-Kur’lu olacağım söyleniyor. Böyle bir imkanım var mı?

-Sayın okurum, en son 2008’de sizin durumunuzdakiler için 6 ay içinde başvurmak üzere kanun çıkmıştı. Ancak bu süreyi geçirmişsiniz. Yeni torba kanunda maalesef bu konuyla ilgili düzenleme yok. Geçmişe dönük Bağ-Kur’lu olamazsınız. Saygılarımla.