SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...


Belediye başkanı 657’ye tabi devlet memurunu 65 yaşını doldurmadan re'sen emekli edebilir mi?

-Kerim Bey,  benim bir sorum olacaktı. Belediye başkanı 657’ye tabi devlet memurunu 65 yaşını doldurmadan re'sen emekli edebilir mi? Sağolun. İyi çalışmalar dilerim.

-Sayın okurum eğer belediye çalışanının 30 yıl ve üzeri hizmeti var ise, yaşına bakılmaksızın kurumunuz sizi re'sen emekli edebilir. Saygılarımla.

Ben 2013 yılının Mayıs ayında işten ayrıldım ve işsizlik maaşı aldım. 2015 Ağustos ayında sigortalı işe başladım. 4 ay oldu ve iş yeri kapanıyor. Tekrar işsizlik parası alabilir miyim?

-Kerim Bey merhaba. Ben 2013 yılının Mayıs ayında işten ayrıldım ve işsizlik maaşı aldım. 2015 Ağustos ayında sigortalı işe başladım. 4 ay oldu ve iş yeri kapanıyor. Tekrar işsizlik parası alabilir miyim? Cevabınız için teşekkürler.

-Sayın okurum, işsizlik sigortasından ödenek alıp haklarını tamamen kullananlar, sonrasında işe girip 600 günlük prim ödeme süresini tamamlarlarsa yeniden işsiz kaldıklarında tekrar ödenekten yararlanma hakkını kullanabilirler. Saygılarımla.

Benim staj başlangıcım SGK sisteminde ilk işe giriş tarihi olarak güncellenmiş. Bu durumda emeklilik tarihim daha erken olacak?

-Kerim Bey, benim staj başlangıcım SGK sisteminde ilk işe giriş tarihi olarak güncellenmiş. Bu durumda emeklilik tarihim daha erken olacak. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz? Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

-Sayın okurum, son günlerde çıkan yanlış haberler doğrultusunda aşırı soru almaktayım evet SGK sistemindeki güncellemelerde staj başlangıcı ilk işe giriş tarihi olarak gözükmekte fakat emeklilik için kabul edilmemektedir. Sebebi ise staj dönemlerinde kişilere kısa vadeli sigorta kolları uygulanır. Yani sadece sağlık primi ödenir. O bakımdan staj başlangıcında hizmet günü görünmez. Yalan haberlere itibar etmeyiniz. Saygılarımla.

Ben eşimden ayrıldım. Çocuğum ve kendim için nafaka bağlandı fakat eşim ödemiyor. Özel bir şirkette çalışıyor, almakta olduğu maaşı üzerine haciz uygulatabilir miyim?

-Kerim Bey merhaba, ben eşimden ayrıldım. Çocuğum ve kendim için nafaka bağlandı fakat eşim ödemiyor. Özel bir şirkette çalışıyor, almakta olduğu maaşı üzerine haciz uygulatabilir miyim? Teşekkür ederim.

-Sayın okurum iş kanununa göre işçinin aylık ücretinin ancak dörtte biri haczedilebilir. Bütün borçlar bu kapsamda değerlendirilmiş fakat nafaka alacakları ayrı tutulmuştur. İşçinin ödemediği nafaka borçları için herhangi bir sınırlama olmayıp genel haciz sınırlarına uymak şartıyla ücretinin tamamı dahi haczedilebilir. Saygılarımla.

Ben 2006'den beri taşeron şirkette çalışıyorum. 3600 prim günümü çoktan tamamladım. İşten kendi isteğimle ayrılsam tazminat alabilir miyim? İşten ayrılınca ne kadar süre işsizlik aylığı alabilirim?

-Kerim Bey, ben 2006'den beri taşeron şirkette çalışıyorum. 3600 prim günümü çoktan tamamladım. İşten kendi isteğimle ayrılsam tazminat alabilir miyim? İşten ayrılınca ne kadar süre işsizlik aylığı alabilirim? 

-Sayın okurum 15 yıl sigortalılık süresiniz ve 3600 prim gününü tamamlamışsanız, yaşı bekleyecekseniz SGK'dan alacağınız emeklilik yaşınızı bekleyeceğinize dair yazı ile tazminatınızı alabilirsiniz fakat her ne kadar yaşı beklemek suretiyle işten ayrılsanız da işsizlik ödeneği alamazsınız. Saygılarımla.