SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

Eşimden dolayı evde bakım parası alıyorum. Mevcuttaki prim günlerini çalışarak veya isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olma şansı var mı, bakım aylığı kesilir mi?

-Kerim Bey merhaba. Eşimden dolayı evde bakım parası alıyorum. Mevcuttaki prim günlerini çalışarak veya isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olma şansı var mı, bakım aylığı kesilir mi? Teşekkür ederim.

-Sayın okurum, evde bakım parası alma şartları arasında ‘sosyal güvencesi olmamalı’ diye bir şart olmadığından SSK’lı çalışma da yapabilir isteğe bağlı prim de ödeyebilir. Evde bakım parası ana şartlarından birisi, hanede kişi başı düşen gelir tutarıdır. Bu tutar 667 TL’yi geçmediği sürece bakım aylığı alabilirsiniz, kesilmez. Saygılarımla.

Gece vardiyasında kanunen engelli işçi çalıştırılabilir mi, herhangi bir kanuni yasağı var mıdır?

-Kerim Bey iyi günler. Gece vardiyasında kanunen engelli işçi çalıştırılabilir mi, herhangi bir kanuni yasağı var mıdır? Sağolun. 

-Sayın okurum, gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir. Gece çalıştırılan işçiler en geç 2 yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilir. Herhangi bir yasak söz konusu değildir. Saygılarımla.

11 ay, 22 gündür çalışmakta olduğum firma ihaleyi kaybetti, herkese tazminatını ödedi. Benim de herhangi bir hakkım var mı?

-Kerim Bey merhaba. 11 ay, 22 gündür çalışmakta olduğum firma ihaleyi kaybetti, herkese tazminatını ödedi. Benim de herhangi bir hakkım var mı? Çok teşekkür ederim.

-Sayın okurum, İş Kanunu'na göre kıdem tazminatına hak kazanmak için 1 yılı doldurmuş olmak gerekir. Bu sebeple 8 gün kadar eksiğiniz olduğundan kıdem tazminatı alamazsınız fakat  belirsiz süreli iş sözleşmesi ile işe alınmış iseniz işveren iş sözleşmenizin sona ereceğini önceden haber vermek zorundadır. Tarafınıza yazılı bildirim yapmadıysa ihbar tazminatı ödemek zorundadır. 4 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı almanız gerekir. Saygılarımla.

Şu an SSK’lı olarak çalışmaktayım. Önceden emekli sandığı hizmetlerim var. Emekli sandığında geçen hizmetlerim için tarafıma ikramiye ödenmedi. İkramiyemi alabilmem için ne yapmam lazım?

-Kerim Bey, şu an SSK’lı olarak çalışmaktayım. Önceden  emekli sandığı hizmetlerim var. Emekli sandığında geçen hizmetlerim için tarafıma ikramiye ödenmedi. İkramiyemi alabilmem için ne yapmam lazım? Teşekkürler.

-Sayın okurum, 26.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6270 sayılı kanuna göre emekli ikramiyenizi alabilmeniz için 8.9.1999 tarihinden sonra istifa etmiş olmanız, istifa tarihinden önce en az 15 görev süreniz bulunması ve en az 3600 gün prim ödenmiş olmanız gerekmektedir. Saygılarımla.

Babam bizim haberimiz olmadan yaşlılık toptan ödemesi almış, ihya ile yine eski haline getirebilir miyiz?

-Kerim Bey, babam bizim haberimiz olmadan yaşlılık toptan ödemesi almış, ihya ile yine eski haline getirebilir miyiz? Teşekkürler.

-Sayın okurum,  5510 sayılı kanuna göre toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş bulunanlardan, yeniden bu kanuna tabi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanlar, yazılı olarak müracaat etmeleri halinde, ihya işlemleri yapılır. Saygılarımla.

Millet Cad. Bakkaloğlu İş Mrk. No: 41 Kat:4/404 Melikgazi-Kayseri