SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...
SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...
Ben 1996 ve 1999 yılında iki doğum yaptım ikinci doğumdan olan çocuğum 9 aylık iken vefat etti. Doğum borçlanması yaparsam kaç gün daha kazanırım?
-Kerim Bey merhaba. Benim 1994 yılında SSK girişim var. 1995’te de işten ayrıldım. 2008 yılında tekrar çalışmaya başladım ve aralıksız devam ediyorum. 1996 ve 1999 yılında iki doğum yaptım ikinci doğumdan olan çocuğum 9 aylık iken vefat etti. Doğum borçlanması yaparsam kaç gün daha kazanırım? Teşekkür ederim.
-Sayın okurum, doğum borçlanmasında her çocuk için iki yıl, yani 720 gün kazanabilirsiniz fakat 9 aylık iken vefat eden çocuğunuzdan gün kazanmanız söz konusu değildir. Çünkü doğum borçlanmasında çocuğun yaşaması şartı vardır. Saygılarımla.
Benim Bağ-Kur emeklisi, imam nikahlı eşim vefat etti. Tarafıma ölüm aylığı bağlanması için ne yapmam gerek?
-Kerim Bey, benim Bağ-Kur emeklisi, imam nikahlı eşim vefat etti. Tarafıma ölüm aylığı bağlanması için ne yapmam gerek? Dava açmalı mıyım? Sağolun.
-Sayın okurum, vefat eden eşinizden aylık alabilmeniz için ölüm tarihinde eşiniz ile medeni kanuna uygun olarak evli olmanız gereklidir. Yani resmi nikahlı olma şartı vardır. Bu nedenle dava açsanız bile resmi nikahınız olmadığı için kazanamaz ve aylık alamazsınız. Saygılarımla.
Ben 7 yıldır bir fabrikada görev yapmaktayım. İşverenim yıllık izinde olduğum sürelerde sigorta primimden ve maaşımdan kesinti yapmış. Bu normal mi, böyle bir hakkı var mı?
-Kerim Bey, ben 7 yıldır bir fabrikada görev yapmaktayım. İşverenim yıllık izinde olduğum sürelerde sigorta primimden ve maaşımdan kesinti yapmış. Bu normal mi, böyle bir hakkı var mı? Teşekkürler.
-Sayın okurum, yıllık izinde geçen süreler çalışılmış günden sayılır. İşveren maaşınızdan ve SGK’ ya ödenen primlerden bir kesinti yapamaz. 4857 iş kanunu 57.md. istinaden; işveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır. Saygılarımla.
Oturduğum yerde bulunan markette bir çocuk erken saatte işe geliyor ve çocuğa market kapanana kadar yaşına göre yapmayacağı işler yaptırılıyor. Bu çocuğun böyle çalışması yasalara göre normal mi?
-Kerim Bey, oturduğum evin alt katında bulunan bir markette çocuk işçi çalıştırılıyor. Çocuk erken saatte işe geliyor ve çocuğa market kapanana kadar yaşına göre yapmayacağı işler yaptırılıyor. Vicdanen rahatsız oluyor ve üzülüyorum. Bu çocuğun böyle çalışması normal mi? Teşekkürler.
-Sayın okurum, maalesef günümüzde bu tür fırsatçı esnaflar bulunmakta. Kanunen çocuk işçilerin çalıştırılması şöyle açıklanmıştır: ‘14 yaşını bitirmiş 15 yaşını doldurmamış çocukların çalışma süresi günde 7, haftada 35 saatten daha fazla olamaz. 15 yaşını doldurmuş çocuk işçiler ise en fazla günde 8, haftada 40 saat çalıştırılabilirler’ Saygılarımla.
Ben bir pazarlama firmasında belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorum. Sözleşme bitiminde ihbar tazminatımı almam için ne yapmam gerek?
-Kerim Bey merhaba, ben bir pazarlama firmasında belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorum. Sözleşme bitiminde ihbar tazminatımı almam için ne yapmam gerek? Teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
-Sayın okurum, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. Fakat siz, belirli süreli iş sözleşmesine göre çalıştığınız için kıdem ve ihbar tazminatı hakkınız yoktur. Saygılarımla.