Sıcak havalar depremi tetikler mi?

Depremlerin çok sıcak ya da çok soğuk havalarda meydana gelmesi 'Sıcak havalar depremi tetikler mi?' sorusunu akıllara getiriyor. Peki hava şartlarının deprem üzerinde etkisi var mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Sıcak havalar depremi tetikler mi?

Depremlerin çok sıcak ya da çok soğuk havalarda meydana gelmesi ‘Sıcak havalar depremi tetikler mi?’ sorusunu akıllara getiriyor. Hava şartlarının deprem üzerinde etkisinin olup olmadığını sizler için araştırdık. İşte detaylar…

Sıcak havalar depremi tetikler mi?

Ülkemizde önceki yıllarda belirli aylarda bir kez ufak şiddetli deprem olurdu. Fakat son zamanlarda o kadar sık deprem olmaya başladı ki neredeyse her akşam ajanslar açıldığında spikerin güne büyük şiddetli bir deprem ile başladığını görür olduk. Deprem sayısı giderek artarken vatandaşlar deprem üzerine araştırmalar yapmaya devam ediyor. Deprem ile sıcaklık ve soğukluğun bir ilişkisi var mı? sorusu yeniden gündeme geldi. Kayseri Anadolu Haber olarak sizleri için araştırdık. Detaylar haberimizde…

Sıcak havalar depremi tetikler mi?

Aşırı sıcak havaların hâkim olduğu bugünlerde uzmanlar vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Öyle ki kırmızı alarmların ardı arkası kesilmiyor. 

Sıcak havalar depremi tetikler mi?

Adana’da bugün 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hava sıcaklığının aşırı yüksek olduğu bugün meydana gelen deprem, herkesi korkuttu.

Sıcak havalar depremi tetikler mi?

Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketi sırasında da havanın anormal derecede soğuk olması vatandaşları düşündürmüştü.
Hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu günlerde depremin meydana gelmesi ‘Hava durumunun depremin üzerinde etkisi var mı?’ sorusunu yeniden akıllara getirdi.

Her depremin ardından ‘Bunaltıcı bir sıcak vardı, hava aşırı soğuktu, karlı bir kış günüydü, hava pembeydi, belliydi deprem olacağı’ gibi söylentiler alıp başını gidiyor. Ancak uzmanlar bunların hiçbirinin doğru olmadığı görüşünde.

Dünyanın en saygın jeoloji araştırmaları kurumu USGS'e (Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi) bağlı birbirinden deneyimli bilimadamları, depremle ilgili en çok merak edilen soruları www.usgs. gov adresli internet sitesinde yanıtladı. Sorular arasında ‘Havanın sıcak olması depreme işaret mi?’ sorusunun bulunması dikkat çekti. 

Bakın sorunun cevabı neymiş

Havanın çok sıcak olması depreme işaret mi?

Hayır. Hava durumu ve deprem arasında hiçbir bağ bulunmuyor. Deprem jeolojik bir sürecin sonunda ve hava koşulları ne olursa olsun yılın herhangi zamanında meydana gelir. Rüzgar, nem, sıcaklık ve basınç yalnızca yeryüzünü etkiler. Oysa depremler yer kabuğunun kilometrelerce altında, bu faktörlerden etkilenmeyecek derinlikte oluşur. Ayrıca depreme neden olan kuvvetler hava koşullarından kat kat daha kuvvetlidir.

İskenderun Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Över de, ‘Havanın çok sıcak ya da soğuk olmasının deprem üzerinde hiçbir etkisi yoktur’ dedi.

Sürekli sallanan Ege Bölgesi için uyarılarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Sinancan Öziçer, ‘İzmirlilerin içi rahat olsun. Hava sıcaklığının yer sarsıntısıyla ilgisi yok’ ifadelerinde bulunmuştu.