Sıfır ya da ikinci el araç için taşıt kredisi nasıl alınır?

Sıfır ya da ikinci el araç sahibi olmanın en pratik yolu taşıt kredisi almaktır. Peki taşıt kredisi nasıl çekilir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..

Sıfır ya da ikinci el araç için taşıt kredisi nasıl alınır?

Sıfır ya da ikinci el araç sahibi olmak isteyenler “kredi çekmek için neler gerekli?” gibi belli başlı soruların yanıtını araştırıyor. Bunun yanı sıra kredi başvurusu için neler gerekli şeklinde sorular da sıklıkla kendini gösteriyor. Bu noktada kredi işlemleri için gerekli evraklar hakkında bilgi sahibi olarak ilgili işlemlere başlayabilirsiniz.

Sıfır ya da ikinci el taşıt kredisi nasıl alınır?
Taşıt kredisi fırsatları
Öncelikle fırsatlardan başlayabiliriz. Akbank, Garanti Bankası, Denizbank, TEB ve İş Bankası gibi Türkiye’nin önde gelen bankaları, sıfır veya ikinci el otomobil almak isteyenlere birbirinden uygun kampanyalarıyla taşıt kredisi veriyor. Ayrıca bazı bankalar, anlaşmalı olduğu araba markalarına özel avantajlı kredileri de cazip tekliflerle sunuyor. Bütçenize uygun, düşük faizli ve 48 aya varan vade seçenekleriyle istediğiniz arabaya hemen sahip olabilirsiniz.

Sıfır ya da ikinci el taşıt kredisi nasıl alınır?
Taşıt kredisi başvurusu nasıl yapılır?
Peki, taşıt kredisi nasıl çekilir? Bankalar, öncelikle taşıt kredisi başvurusunda bulunan kişilerden bazı evrakları hazırlamasını istemektedir.

Sıfır ya da ikinci el taşıt kredisi nasıl alınır?

Bu evraklar:
Nüfus cüzdanınız
Maaş bordrosu (Gelir beyanı)
En geç iki ay öncesine kadar olmak kaydıyla adınıza düzenlenmiş telefon, elektrik, doğalgaz vb. faturası veya ikametgâh belgesi
Sıfır araçlar için proforma fatura
İkinci el araçlar için noter tasdikli satış onayı ve araç ruhsatı
Bu belgelerle taşıt kredisi başvurusunu yaptıktan sonra banka gerekli incelemeleri yapar. Başvuru sonucunuz olumlu veya olumsuz olarak çok kısa bir zaman içerisinde size bildirilir. Aynı gün içerisinde bile cevap alabilmeniz mümkündür.
Bankalar, taşıt kredisi başvurularında; gelir seviyeniz, çalışma veya sigortalılık süreniz, kredi istihbaratınız ve mevcut borç durumunuzu dikkate alarak karar verir.

Sıfır ya da ikinci el taşıt kredisi nasıl alınır?
Hangi araçlar için taşıt kredisi alınabilir?
Sıfır ve ikinci el taşıtlar için kredi kullanabilirsiniz. Ancak aracınızın cinsi ticari, hafif ticari veya binek şeklinde olmalıdır. Bilmeniz gereken bir başka önemli husus ise ikinci el otomobillerde araç yaşının belli bir aralıkta olması gerektiğidir. Genellikle beş yaşına kadar olan ikinci el araçlara kredi sağlanırken, bazı bankalar tarafından kredi yaşı sınırı 10 yaşa kadar uzatılmıştır. İş makineleri ve motosikletler için ise taşıt kredisi verilmemektedir.

Sıfır ya da ikinci el taşıt kredisi nasıl alınır?

Başvuru yapmadan önce bilmeniz gereken bazı hususlar
Taşıt kredisi kullanarak otomobil almak isteyen kişilerin öncelikle peşinatının olması gerekmektedir. Araç bedelinin 50.000 TL’ye kadar olan kısmı için yüzde 30, 50.000 TL üzerinde olan tutarı için ise yüzde 50 peşinat şartı aranmaktadır. Örneğin 100.000 TL’lik bir araç alınacağı varsayılırsa ilk 50.000 TL’lik kısmının yüzde 30’su olan 15.000 TL, kalan 50.000 TL’nin ise yüzde 50’si olan 25.000 TL peşinatının olması gerekmektedir. Yani 100.000 TL’lik araç için toplamda 40.000 TL peşinatınız olmalıdır.

Sıfır ya da ikinci el taşıt kredisi nasıl alınır?
Bunun dışında bilmeniz gereken başka bir detay ise ,alacağınız aracın kredi sürecince birçok banka tarafından rehin edileceği hususudur. Bankaya olan borcunuz bitmeden, bu rehin kalkmaz. Araç ruhsatı üzerine bankalarca rehin konulur. Ancak bazı bankalarda rehin zorunluluğu bulunmamaktadır.