ŞİMDİ KARAR MİLLETİN

Türkiye tarihinin en önemli referandumunda bugün milyonlarca seçmen sandık başına giderek, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni oyluyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan oylamada, ülke genelinde huzur ve sukunet hakim.

ŞİMDİ KARAR MİLLETİN

18 maddeden oluşan Anayasa değişikliği paketi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bugün halk oylamasına sunuldu. Türkiye genelinde 55 bin seçmen bugün sandık başına giderek, ülkenin kaderini belirleyecek kararı veriyor. Referandum sonucuna göre, mevcut sistemin değişim değişmeyeceği bugün akşam saatlerinde kesinleşecek. Seçmenler tek oy pusulası kullanacakları için sonuçlar erken saatte açıklanacak.

KAYSERİ’DE 900 BİN SEÇMEN

Kayseri’de yaklaşık 2 bin 900 sandıkta 900 binin üzerinde seçmen oy kullanacak. Seçim güvenliğinin sağlanması adına Kayseri Emniyet Müdürlüğü tüm tedbirleri alırken, Kayseri ve ilçelerinde oy verme işlemi sabah saat 8.00’de başlayıp, akşam 17.00’de sona erecek. Yüksek Seçim Kurulu, seçmenleri doğru oy kullanmaları konusunda uyarırken, sandık görevlilerinden yardım isteyebileceklerini açıkladı.

Türkiye, tarihinin en önemli kararını vermek için bugün sandık başına gidiyor. 18 maddeden oluşan Anayasa değişikliği paketi, bugün referanduma sunulmuş oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 16 Nisan’daki referandum öncesi kesinleşen seçmen ve sandık sayılarını, mahalle ve köy köy, internet sitesinden ilan etti. Buna göre 1 Kasım 2015’te 54 milyon 49 bin 940 olan yurtiçi seçmen sayısı yüzde 2,6 artışla 55 milyon 319 bin 222’ye yükseldi. YSK’nın resmi rakamlarına göre, 16 Nisan referandumunda 1 milyon 269 bin 282 seçmen ilk kez sandığa gidip oy kullanacak. Seçmen sayısı en çok artan iller İstanbul, Ankara, İzmir, en az artan iller ise Erzurum, Çankırı, Sinop oldu.

Türkiye genelinde toplam 55 milyon 319 bin 222 seçmenin 167 bin 140 sandıkta oy kullanacağı ifade edildi. Bu arada cezaevlerine de 461 sandık kurulacağı kaydedildi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamasına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde saat 07.00 - 16.00 arası oy kullanılacak. Bunun dışındaki illerde oy verme işlemi saat 8’de başlayıp, 17’de sona erecek.

YSK, seçmenleri şu konularda da özellikle uyardı:
T.C. Kimlik Numaralı Kimliğinizi Unutmayınız!

Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Oyunuzu Kullanırken

Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.

ÖNEMLİ: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.

Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

Engelli Seçmenler

Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez.

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez.

İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri "Oy Pusulası Şablonu" aracılığı ile oylarını kullanabilirler.

HABER MERKEZİ