Sivas, Yozgat, Niğde ve Nevşehir'e Büyük Kayseri Katkısı!

Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı fidanlıklarda yetiştirilen 6,5 milyon fidan, Kayseri, Sivas, Yozgat, Niğde ve Nevşehir'de doğanın yeşermesine katkıda bulunuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Sivas, Yozgat, Niğde ve Nevşehir'e Büyük Kayseri Katkısı!

Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı fidanlıklarda yetiştirilen 6,5 milyon fidan, Kayseri, Sivas, Yozgat, Niğde ve Nevşehir'de doğanın yeşermesine katkıda bulunuyor. Bölgedeki 824 dekarlık alana sahip fidanlıklarda iğde, badem, dişbudak ve karaçam gibi çeşitli türlerde fidan yetiştiriliyor. Fidanlıkların yıllık üretim kapasitesi ise yaklaşık 13 milyon olarak belirlendi.

Bu fidanlar, iki yıl süren çeşitli aşamalardan geçirilerek belirli bir boya ulaştıktan sonra, ağaçlandırma, toprak muhafaza ve erozyon sahalarında kullanılıyor. Bu süreç, doğayı yeşillendirmek ve ekosisteme katkıda bulunmak amacıyla belirlenen alanlara dikilerek gerçekleştiriliyor.

Sivas, Yozgat, Niğde ve Nevşehir'e Büyük Kayseri Katkısı!

Fidanlıkta Yıllık 1,5 Milyon Üretim Kapasitesi

Kayseri’de 2008 yılında kurulan 60 dekarlık fidanlık, bölgedeki illere de hizmet veriyor. Toprak karışımı hazırlanarak tüplere veya kaplara doldurulan tohumlar, üzeri kapatıldıktan sonra fidan türüne göre özel sulama ve bakım süreçlerinden geçiriliyor. Fidanlığın 40 dekarlık kısmında üretim yapılıyor ve üretilen fidanlar, başta Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere, diğer bölge müdürlüklerinde ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmalarında kullanılmak üzere sağlanıyor.

Kayseri’deki fidanlık kapasitesi 3 milyon olup, yıllık üretim kapasitesi 1,5 milyondur. 2024 yılı üretim programı ise 1 milyon 650 bindir. Bu fidanların yaklaşık 1 milyon 200 bini toprakla buluşturulacak, kalan 300-400 bini ise bir sonraki sezon için geliştirilecektir.

Doğa Yeniden Yeşilleniyor

Fidanlıkta yapılan özverili çalışmalar sayesinde bölgedeki ağaçlandırma faaliyetleri artarak devam ediyor. Yetiştirilen fidanlar, ağaçlandırma ve toprak muhafaza alanlarının taleplerine göre kamu kurum ve kuruluşları ile diğer bölge müdürlüklerinin ihtiyaçlarına göre tahsis ediliyor. Ayrıca, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek ve üretilen fidanları sergilemek amacıyla oluşturulan teşhir alanında, Orman Genel Müdürlüğü’nün belirlediği fiyatlarla satış yapılıyor.