Sivas'ın kangalı Tomarza'nın 'çapar köpekleri'

Kayseri'nin Tomarza ilçesinde yetişilen 'çapar köpekleri', Sivas'taki kangal köpekleri kadar tanınmaya başladı.

Sivas'ın kangalı Tomarza'nın 'çapar köpekleri'

Tomarza ilçesinde hobi olarak 'Anadolu çapar köpeği' yetiştiren Şükrü Pekel,12 yıl önce bir çift edindiği köpekleri çoğaltarak yurt içi ve yurt dışına 2 bin civarında çapar köpeği gönderdiğini söyledi.

12 YILDA 2 BİN KÖPEK

Çapar köpeklerini 12 yılda büyük ölçüde tanıttığını dile getiren Pekel, “Ben Tomarza Sevdalı bir genç olarak İlçemin adını dünyaya nasıl duyururum diye düşünürken çapar köpeklerine olan ilgim aklıma geldi ve yetiştirmeye başladım. Sivas’ın kangalı, Aksaray’ın malaklısı, Eskişehir’in akbaşı köpekleri meşhursa Tomarza’nın da neden çapar köpekleri meşhur olmasın diye düşündüm ve 12 yıl önce edindiğim 1 çift çapar köpeğini besleyerek çoğalttım. Bu güne kadar gerek ülkemizin dört bir yanına ve gerekse bir dünyanın dört bir yanına yaklaşık 2 bin adet çapar köpeği gönderdim. 12 yıl içerisinde öyle bir noktaya geldik ki, ilçemiz çapar köpeği denilince akla ilk gelen isimlerden oldu. İnşallah severek yaptığımız bu işi daha da büyüterek ilçemizin adını duyurmaya devam edeceğiz." dedi.

SÜRÜ KORUMA KABİLİYETİNE SAHİP

Aynı zamanda veteriner bölümü mezunu olan Pekel, çapar köpeklerinin özellikleri ile ilgili şunları söyledi:

"Bu köpekler sürü koruması sağlama kabiliyetine sahip. Yani küçük veya büyükbaş hayvan yetiştirip özellikle yaylaya çıkan hayvancılık ile geçimlerini sağlayanlar sürülerini kurtlardan veya yabani hayvanlardan korumak için çapar köpekleri çok etkili oluyor. Bu yüzden de çok ilgi görüyorlar.”

İHA