Siyasette

Meral Akşener'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a papatya çayı göndermesiyle Erdoğan da İYİ Parti liderine rezene çayını önermişti.

Siyasette

14 Mayıs seçimlerine yaklaşılan bugünlerde siyasilerde de ortam gerilmeye başladı. Son olarak geçtiğimiz günlerde İYİ Parti lideri Meral Akşener Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a papatya çayı göndermesi yapmıştı. Bu göndermeye Erdoğan'dan yanıt gecikmedi. Erdoğan da İYİ Parti lideri Akşener'e rezene çayı tavsiye etti.

Peki papatya çayı ve rezene çayının faydaları neler?

Papatya çayının faydaları, birçok uzman tarafından çeşitli araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Papatya çayı, özellikle de insan vücudu için son derece faydalıdır. Bu faydalar genel olarak şu başlıklar altında incelenebilir: Uyku Problemi ve Rahatlama Papatya bitkisinin içerisindeki bileşenler, insanların daha rahat bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olur. Ayrıca çoğu çay türüne kıyasla papatya çayının içerisinde kafein bulunmaz. Böylelikle doğal bir şekilde rahatlayıp uykuya dalmak isteyen kişilerin ilk tercihi papatya çayıdır. Yapılan bazı araştırmalara göre papatya çayı, içeriği sayesinde sadece kişinin uykuya dalmasını kolaylaştırmaz; aynı zamanda kişiyi rahatlatır. Ve kaygı ile stres seviyesini azaltır. Papatya bitkisinin bu etkiye sahip olmasını sağlayan molekül ise "apigenin" olarak adlandırılan bir antioksidandır. Söz konusu antioksidan madde, beyin içerisindeki reseptörlerle etkileşime girerek kişinin rahatlamasını sağlar.

Sindirim Sistemine Faydası

Modern tıp teknikleri benimsenmeden önce birçok kişi tarafından geleneksel tıp yöntemleri uygulanmaktaydı. Papatya çayının da geleneksel tıpta mide bulantısı, fazla gaz ve benzeri sağlık sorunlarını tedavi etmek amacıyla yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Buna ek olarak, yapılan bazı araştırmalar papatya çayının vücudu ishale karşı koruduğunu ve sindirim işlemini kolaylaştırdığını tespit etmiştir. Daha yakın zamanda fareler üzerinde yapılan araştırmalarda ise papatya çayının mide ülserini önleme konusunda etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Zira papatya çayı içerisinde bulunan moleküller sayesinde midede oluşabilecek fazla asidi azaltır ve böylelikle ülser oluşumuna yol açan bakterilerin büyümesini engeller. Burada bahsedilen olumlu etkiler henüz insanlar üzerinde tam olarak kanıtlanamamış olsa da, papatya bitkisinin potansiyel faydalarını gözler önüne sermektedir.

İnflamasyona Karşı Etkisi

Uzun süre boyunca devam eden inflamasyonlar hemoroid, mide-bağırsak bölgesinde uzun süreli ağrı, artrit, otoimmün bozukluklar ya da depresyon gibi rahatsızlıklara sebep olabilirler. Papatya çayı, içerisinde yer alan kimyasal bileşenler sayesinde enflamasyonun (diğer bir adıyla iltihabın) vücutta oluşturduğu olumsuz etkileri azaltır ve vücudun kısa süre içerisinde kendini toplamasına yardımcı olur.

Şeker Hastalığına Karşı Olumlu Etkisi

Elde edilen klinik bulgular henüz nihai olmasa da, yapılan bazı çalışmalara göre papatya çayının şeker (diyabet) hastalarındaki kan şekeri miktarını düşürmeye yardımcı olabileceği tespit edilmiştir. Ancak bu sadece kişinin genel hayat kalitesini arttırmak ve tedaviye yardımcı olmak amacıyla kullanılabilecek bir yöntemdir. Dolayısıyla kişinin halihazırda doktoru tarafından tavsiye edilen diyabet ilacını kullanmaya devam etmesi gerekmektedir.

Kalp Sağlığı İçin Faydası

Yapılan bazı araştırmalara göre papatya çayının kalp sağlığına birçok farklı açıdan olumlu etkisi bulunmaktadır. Yapılan bir klinik araştırmaya göre yemeğin yanında papatya çayı içen kişilerin LDL kolesterol değerlerinde (kolesterol, trigliserit ve kötü kolesterolün birleşimi) papatya çayı içmeyen kişilere kıyasla kayda değer bir pozitiflik olduğu tespit edilmiştir. Papatya çayının kolesterol üzerinde böylesine bir etkiye sahip olmasının başlıca sebebi içerisinde yer alan flavon adlı antioksidandır. Flavon, papatya bitkisinin içerisinde bol miktarda bulunur ve beyindeki yapılarla etkileşime girerek kalp sağlığına katkı sağlar.

Psikolojik Faydaları

Birçok kişi, papatya çayı tükettikten sonra kendilerini rahatlamış ve sakinleşmiş hissettiklerini belirtmektedir. Bu durum sadece kişinin uyku kalitesinin artmasına ve kolay bir şekilde uykuya dalmasına sebep olmaz, aynı zamanda kişinin içinde bulunduğu stres halinden ve gerginlikten uzaklaşmasını sağlar. Buna bağlı olarak, papatya özünün anksiyete ya da depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara karşı olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir.

 

Rezene çayının faydaları nelerdir?

Mide ve bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar. Kan basıncını düzenleyerek tansiyonun dengede kalmasını sağlar. Boğaz ağrıları ve öksürüğe karşı etkilidir. Solunum yolunun rahatlamasına yardımcı olur. Yatmadan önce tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırmasıyla bilinir. Bu yüzde kilo vermeye destek olur. Kas gevşetici etkisi vardır. Bu yüzden baş ağrılarının azalmasında da etkilidir. Rezene çayının östrojen hormonunu uyardığı düşünülür. Bu da anne sütünün arttırılmasında etkilidir. Kasların gevşemesine yardımcı olduğu için, regl sancılarını azaltır. Rezene çayı soğutulduktan sonra pamuk yardımıyla göz çevresine sürülürse, gözlerdeki şişkinlikler azaltılır. İdrar söktürücü özelliğiyle ödem oluşmasını önler. Vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır, ses kısıklığına iyi gelir. Kansızlığa karşı iyi geldiği düşünülmektedir. Cilt dokusunu yeniler ve cildin canlı görünmesini sağlar. Enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendirir, vücut direncini arttırır.