SİYASETTE İNCE HESAPLAR...

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde 'vekillik hesabı' yapanların sayısı her geçen gün artıyor. İşte kulislerde dolaşan son dedikodular.

SİYASETTE İNCE HESAPLAR...

HAZİRAN 2023’TE PLANLANIYOR
CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN yanı sıra milletvekilliği seçimlerinin de yapılacak olması siyaset arenasının ısınmasına neden oldu. Kulislerde istifalar konuşulmaya başlandı. Birçok siyasi parti yöneticilerinin yanı sıra STK, oda ve devlet kademelerindeki yöneticilerin istifaları an meselesi. Genel merkezlerden gelecek işarete göre hareket etmesi beklenen isimlerin kasım sonu, aralık başında istifa etmesi bekleniyor.


BAZI VEKİLLER KULİS PEŞİNDE
ÖZELLİKLE Kayseri yerelinde milletvekilliği hesapları yapmaya başlayanlar en ufak programı dahi kaçırmadan boy göstermeye başladı. AK Parti’deki mevcut milletvekillerinin birçoğunun da yeni dönemde aday olmak için kulisleri yoğun bir şekilde arttırmaya başladığı öğrenildi. Ancak partiye yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre mevcut vekillerin birçoğunun yeni dönemde kızağa çekileceği belirtiliyor.
 

HESAPLAR FARKLI
2018 yılında yapılan genel seçimlerinde 10 milletvekilinden altısını alan AK Parti’de yeni döneme birçok isim talip. Özellikle parti içerisinde İl Başkanı Şaban Çopuroğlu başta olmak üzere, Kocasinan İlçe Başkanı Hüseyin Okandan’ın da yeni dönemde milletvekilliği hesabı yaptığı biliniyor. Bunların yanı sıra bazı belediye başkanlarının da bulundukları görevlerinden istifa edip, milletvekili adayı olacakları kulislerde iyiden iyiye dillendirilmeye başlandı. Ayrıca oda ve STK başkanlarının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarındaki bazı isimler de genel merkezden gelecek işareti bekliyor. 
 

BAZI İSİMLER ÇİZİK YEDİ
AK Parti’den Kayseri milletvekili seçilen bazı isimlerin yeni dönemde kızağa çekileceği konuşulmaya başlandı. Bunların başında da İsmail Tamer ve Hülya Nergis geliyor. Mehmet Özhaseki’nin yeniden Kayseri’deki ekibin başında kalacağı, Mustafa Elitaş’ın ise Ankara ya da İstanbul’dan aday gösterilmesi konuşuluyor. Taner Yıldız’ın ise milletvekilliği seçimlerinde kenara çekilip, yerel seçimleri bekleyeceği iddia ediliyor. İsmail Emrah Karayel’in durumunun ise Kayseri’deki listenin oluşmasından sonra netlik kazanacağı belirtiliyor.
 

MHP’DE DURUM NE?
İKİ vekili bulunan Milliyetçi Hareket Partisi’nde seçimler öncesinde hareketli bir çalışma temposu yaşanıyor. İl Başkanı Adnan İncetoprak’ın liderliğindeki MHP’de Milletvekilleri İsmail Özdemir ve M. Baki Ersoy’un yeni dönemde de adaylıklarına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak vekil sayısını arttırmak isteyen MHP’de de kulisler yoğunlaştı. Özellikle Ticaret Odası’nda yaşananların siyaset sahnesinde partiye nasıl yansıyacağı ise merak konusu oldu. Diğer yandan İl Başkanı Adnan İncetoprak’ın vekillik hesabından ziyade yerel seçimlerde belediye başkan adaylığı düşüncesinde olduğu kulis bilgileri arasında yer alıyor.
 

CHP’DE ARIK’IN YERİNE ÖZER Mİ?
SON genel seçimlerde Ankara’ya Çetin Arık’ı gönderen CHP’de kulisler her zamanki gibi yoğun. Üç dönemdir CHP’den milletvekili seçilen Çetin Arık’ın yeni dönemde listeye alınmayacağı iddia edildi. Her ne kadar mevcut İl Başkanı Ümit Özer ile iyi bir çalışma temposu içinde olduğu belirtilse de içten içe bir çekişmenin yaşandığı biliniyor. Parti içerisinde bazı eski isimlerin de yeni dönem için hazırlık içinde oldukları ve yıllardır sadece bir milletvekilinin çıkarılması rahatsızlığının giderilmesi konusunda güçlü isimlerin listede yer alması konusunda genel merkezle diyalog halinde oldukları belirtiliyor.
 

İYİ PARTİ SANCILI
KAYSERİ’de iddialı bir çalışma içerisinde olan İYİ Parti belki de seçimler öncesinde liste konusunda en sıkıntı yaşayacak parti. Mevcut Milletvekili Dursun Ataş’ın yeni dönemde de liste başı olmasına kesin gözüyle bakılırken en büyük çekişme ise ikinci sıra için yaşanıyor. Bu sıralamaya girmek için İl Başkanı Sebati Ataman ile Kocasinan Meclis Üyesi Kazım Yücel arasındaki çekişme her geçen gün daha da kuvvetleniyor.  Ataman’ın, Kazım Yücel’in partiden bağımsız çalışmasından rahatsızlık duyduğu ve bu rahatsızlığını genel merkeze de ilettiği belirtiliyor. Kazım Yücel’in bu tür hamlelere karşı özellikle Genel Başkan Meral Akşener ile hem birebir hem de dolaylı olarak periyodik bir şekilde görüşmeler yaptığı biliniyor.
Haber: Metin KÖSEDAĞ