Solak: 'GSS mağdurları dikkat, fırsatı kaçırmayın!'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Kerim Solak, GSS konusundaki yeni düzenlemenin bir fırsat olduğu ve GSS borcu olan vatandaşların bu fırsatı kaçırmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Solak: 'GSS mağdurları dikkat, fırsatı kaçırmayın!'

Konu ile ilgili bilgiler aktaran Solak; “01.01.2012 tarihinde hayatımıza dahil olan herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve başka birinin de bakmakla yükümlü olmadığı kişiler, genel sağlık sigortasına tabi olmuşlardı. Genel sağlık sigortası zorunlu olduğu halde detaylı açıklama yapılmadığı için 01.01.2012 tarihinden bu zamana kadar olan GSS borçları katlanarak artmıştır. Farklı yapılandırmalar ödeme kolaylığı getirildiği halde gerekli tahsilat yapılamamıştır. Halen kişi başına borç tutarı 5 ila 10 bin TL arasında olan vatandaşlarımız vardır” diyerek şunları kaydetti; “01.01.2012 tarihinden bu zamana 18 yaşını doldurmuş ve birinin bakmakla yükümlü olmadığı kişiler kaymakamlık tarafından yapılan gelir testine göre aile içinde kişi başına düşen gelir miktarının; 1/3 oranında 71,10 TL ile 426,60 TL arasında prim ödemesi gerekiyordu kişi başı düşen gelir asgari ücretin 1/3 inden az olanların primi ise devlet tarafından karşılanıyordu. 8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6824 sayılı kanun maddesi ile GSS prim tutarlarının 01.04.2017 tarihinden itibaren yeniden belirlenmesine karar verilmiştir. 5510 sayılı Kanunun 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir: ‘Ancak, 60’ncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendine tabi olanlar için genel sağlık sigortası primi, prime esas kazancın %3’ü olup, bu oranı %12’ye kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.’ Yani yeni düzenlemeye göre GSS primi 1777,50 TLX%3=53,33 TL olarak belirlenmiştir. SGK tarafından genel sağlık sigortası tescili yapılmış fakat gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlar kanunun yürürlüğe girdiği 01.04.2017 tarihinden itibaren 12 ay içinde gelir testine başvuran vatandaşların genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden geçerli olacak şekilde tahakkuk ettirilecektir. 01.04.2017 tarihinden önceki döneme ilişkin olarak tahakkuk ettirilen veya ettirilecek gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferî alacaklardan ödenmemiş olanların tamamının tahsilinden ise vazgeçilecektir.”

“GSS BORCU OLANLAR İÇİN BİR MİLAT”

Verdiği bilgilerde, söz konusu düzenlemenin GSS borcu olan vatandaşlar için bir milat olduğunu ifade eden Solak; “01.04.2017 tarihinden önce sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu yüzünden sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlar geçmiş borçlarına bakılmaksızın gerekli şartları taşımaları halinde 12 aylık süre içinde sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir. Ayrıca anne veya babası üzerinden bakmakla yükümlü olmayan kişiler ise lise ve dengi okullardan mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşına kadar genel sağlık sigortalısı olmamak şartıyla mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süreyle gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılır. GSS mağduru vatandaşlar için bir milat olan 01.04.2017 tarihinden itibaren gerekli başvuru ve takiplerini yapmaları bu fırsatı değerlendirmeleri kendileri adına çok büyük fayda sağlayacaktır” bilgilerini paylaştı. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ