Solak: 'Gurbetçiler mağdur olmayın!'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Kerem Solak, Türkiye'ye giriş yapan gurbetçi vatandaşların mağduriyet yaşamaması için uyarılarda bulundu.

Solak: 'Gurbetçiler mağdur olmayın!'

Açıklamalarında Solak, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla anavatana dönüş yapan gurbetçilerin 3201 sayılı kanun gereği yurt dışı borçlanma işlemleri yaparak ülkemizden de emekli olma hakkına sahip olduklarını fakat yurt dışı borçlanma işlemi ile emekli olmanın birçok gurbetçi için avantaj iken bazı vatandaşların ise bu konuda mağdur edildiğini dile getirerek şunları paylaştı; “Ülkemizin sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış olduğu 21 ülkede çalışması bulunan erkek vatandaşlarımız çalıştıkları ülkedeki ilk işe giriş tarihi ülkemizde başlangıç kabul edildiğinden doğru işlemler neticesinde az para ödeyerek yüksek maaş alma imkanına sahiptir. Bayan vatandaşlarımız daha avantajlıdır çünkü bulundukları ülkelerdeki ev kadınlığı sürelerini borçlanarak ülkemizden emekli olma hakkına sahiptir. Ayrıca 6552 torba yasayla çıkarılmış olan kanun maddesine göre artık mavi kart ve pembe kart sahibi olan kişilerde Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlanarak emekli olabilmektedir. Türkiye’den emekli maaşı alabilmek için bulundukları ülkede işsizlik parası ikamete dayalı bir sosyal yardım almamaları ve çalışmamaları gerekir birçok vatandaşımız kesin dönüş ibaresini yanlış anlamakta olup Türkiye’de yaşamaları gerektiğini düşünerek bu fırsattan yararlanmıyor. Şuan günlük borçlanma bedeli 18,96 Türk Lirası olarak kabul edilmekte ve 7,5 katına kadar yüksek ödeme yapma imkanına sahiptirler. Hal böyle iken mevcut yasalardan ve borçlanma tutarından yararlanarak işlemlerini yapmaları gelecek zamlardan ve kanun değişikliğinden etkilenmemeleri için mağduriyete uğramamak için borçlanma işlemlerini mutlaka bir uzman aracılığıyla doğru bir şekilde doğru yerlere başvuru yaparak gerçekleştirmeleri tavsiye olunur. Yapılan yanlış işlemler sizi geri dönüşü olmayan bir yola sokabilir. Unutmayalım ki insan hayatta bir kez emekli olur ve bir ömür maaş alır.”
 
Verdiği bilgilerde Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilen ülkelerin ise Solak, şunlar olduğunu duyurdu; ‘Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada-Kebek, KKTC, Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Güney Kore, İtalya ve Karadağ’. HABER: KAAN AKBAŞ