Solak: 'Gurbetçiye SGK şoku'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Kerim Solak, SGK tarafından yeni yayınlanan genelge ile gurbetçilerin mağduriyet yaşadığını iddia etti.

Solak: 'Gurbetçiye SGK şoku'

Konuya ilişkin yaptığı açıklamasında Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak şunlara yer verdi; “Bilindiği gibi yaz mevsiminin gelmesi ile anavatana dönüş yapan gurbetçilerimiz 3201 sayılı kanun gereği yurt dışı borçlanma işlemleri yaparak ülkemizden de emekli olma hakkına sahiptirler. Bu duruma istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 19.07.2018 tarihinde yayınlamış olduğu genelge ile gurbetçilerin bu imkandan yararlanması zorlaştırılmış birçok hak kaybına uğramalarının önünü açılmıştır. Seçimlerde gurbetçiler lehine çalışmalar yapıldığı söylenirken çıkarılan bu genelge ile bırakın mevcut hakların korunmasını, bundan sonraki durumun daha vahim olduğunu ortaya koymuş olup gurbetçilere şok etkisi yaratmıştır. 
 
2018/27 sayılı SGK Genelgesi’nde; Almanya’daki çocuk yetiştirme süreleri çalışma günü olarak borçlandırılıyor ve ilk sigorta girişi olarak kabul ediliyordu artık borçlandırılmayacak, başvuru sırasında eksik evrak durumunda SGK tamamlaması için başvuru sahibine bilgi veriyordu artık bilgilendirme yok başvuru doğrudan reddedilecek, başvuru formunda ki ilgili alanların yanlış veya eksik doldurulmasında başvuru doğrudan reddedilecek, yurt dışında 1992 yılı öncesi ev hanımı olarak geçen süreleri borçlanmak isteyenler o dönemdeki pasaportları ile borçlanmak istedikleri süreyi belgelemek zorunda aksi halde 1992 yılı öncesi borçlanma yapılmayacak, düşük maaş bağlananlar yanlış işlem yapılanlar maaşını çekmediği sürece işlemler iptal edilip yeniden doğru işlem yapılabiliyordu artık oda yapılamayacak aylık bağlandıktan sonra iptal ve düzeltme işlemi yok, borçlanma da günlerin değerlendirilmesi borçlanılan yıllara göre değil Türkiye deki çalışma tarihinden geriye doğru götürülerek belirlenecek buda bağlanacak aylıkların büyük oranda düşmesi demek. Bahsettiğimiz, çıkarılan genelgede ki önemli hususlardan bazıları ile anlaşılan o ki yurt dışı borçlanma işlemlerinde geçmişte olduğu gibi gurbetçiler haklarını mahkeme yolu ile kazanacaklardır. Konu ile ilgili uzman kişilerden bilgi alınması ve işlemlerinin konunun uzmanı olan kişiler tarafından yapılması kendi çıkarlarına olacağı gibi hak kayıplarının da önüne geçecektir.” HABER: KAAN AKBAŞ