Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak 'GSS'de son tarihi kaçırmayın!'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Kerim Solak, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlularının, hem taksitlendirme hem de indirim fırsatlarından yararlanması için son başvuru tarihi olan 31 Mart'ı kaçırmamaları tavsiyesinde bulundu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak 'GSS'de son tarihi kaçırmayın!'

TÜRKİYE'DE 3 MİLYON VATANDAŞIN HABERİ YOK

Sosyal güvenlik Uzmanı Solak, konu ile ilgili uygulamalardan, Türkiye'de en az 3 milyon vatandaşın haberi bulunmadığını bildirdiği açıklamalarında, vatandaşlara uyarılarda bulunarak şunları kaydetti; "Anlatıldığı gibi olmayan, 01 Ocak 2012 tarihinde hayatımıza giren zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması çoğu vatandaşımızı mağdur ettiği gibi bir çoğumuzun da bu uygulamadan haberi yoktur. Ülkemizde en az 3 milyon vatandaşımızın borcu olduğundan haberi bile yok. 6552 sayılı Torba Yasa’yla gelir testi yaptırmamış olan ve bu nedenle devlete borçlu bulunan vatandaşlara 31 Mart 2015’e kadar kaymakamlıklarda gelir testi yaptırması süresi tanındı. Hem borçlarını azaltacaklar hem de taksitlendirecekler. Zamanında gelir testi yaptırmamış olanlara ayda 2 asgari tutarında kişi başı geliri var kabul edilerek her ay için geriye doğru geçmiş aylarda ortalama 200 Lira borç yazıldı. Bu yüzden hak kaybına uğramamak için en kısa zaman da vatandaşlarımızın gelir testi yaptırmalarını tavsiye ederim."

PEKİ GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) NEDİR?

Yaptığı açıklamalarda Genel Sağlık Sigortası hakkında da bilgiler veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak; “Zorunlu GSS uygulaması ile 18 yaşını doldurmuş okuyorsa 25 yaşını dolduran çocuklarımız, işsizler, köylüler ayda 30 günden az sigortalı gösterilen tüm vatandaşlarımız bu uygulamaya tabidir. 5510 sayılı Kanun a göre giderleri, taşınır ve taşınmaz varlıkları, anne baba kardeşin almış oldukları maaşları ile elde etmiş oldukları gelirleri de dikkate alınarak, yapılan gelir testine göre aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar prim ödemeyecek. Aylık gelirleri asgari ücretin üçte birinden (400,50 tl) den çok olanlar SGK’ya GSS primi ödeyecekler” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN 3’TE BİRİNDEN AZ GELİRİ OLANLARIN BORCU SİLİNECEK

Sosyal Güvenlik Uzmanı Solak, GSS ile ilgili yaptığı konuşmada, Gelir Testi sonucu asgari ücretin üçte birinden az geliri olanların borçlarının tamamen silinecek olduğunu belirterek şunları kaydet; “400,50 ila 1.202 Lira arasında geliri olanlara ise aylık ortalama 50 Lira gibi geriye doğru hesaplanarak borç belirlenecektir ve GSS borçlarının ödemesi nisan ayından itibaren başlayacaktır. Ödemeler peşin veya 18 taksitle, her 2 ayda bir ödeme ile 36 aya kadar taksitlendirilebilir. Borcu olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlarımız ‘www.sgk.gov.tr’ adresinden veya bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumundan öğrenebilirler.” ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ