- Haberler
- Medya
- Sosyal medyada ''hakaret'' geçim kaynağı oldu. Dikkat, hepinizi bu tuzağa düşürebilirler!
Sosyal medyada ''hakaret'' geçim kaynağı oldu. Dikkat, hepinizi bu tuzağa düşürebilirler!
Bazı sosyal medya kullanıcıları, uyguladıkları yeni bir yöntem ile adeta yattıkları yerden zengin oluyor. Pek çok siyasetçi, sanatçı, gazeteci, fenomen, bu yöntemi gelir kapısına çevirdi. Son dönemlerde pek çok kişinin geçim kaynağı haline gelen bu yöntem tüm sosyal medya kullanıcılarını yakından ilgilendiriyor. Kayseri Anadolu Haber, büyük bir sektöre dönüşen bu yöntemin ayrıntılarını açıklıyor.
Yeni medya ortamı toplumsal yaşantıyı pek çok yönüyle değiştirdi. Yeni meslekler, yeni trendler, yeni yönelimler, yeni suç yöntemleri ve yeni para kazanma yöntemleri…
Eğer sosyal medya kullanıcıları yeterince bilinçli değilse, hayatlarını zora sokan pek çok sıkıntıyla karşı karşıya kalabiliyor. Kimi zaman da hiç farkında olmadan, ciddi ekonomik kayıplara uğrayabiliyorlar. Üstelik, “ceplerinden nasıl para alındığının” farkında bile olmadan…
Dijital medya, “kullanmayı bilenlere” kolay yoldan zengin olma fırsatı da sunuyor. Öyle ki, bu yöntemlere hukuku da alet ediyorlar. Son dönemlerde pek çok siyasetçi, gazeteci, sanatçı veya sosyal medya fenomeninin bu yolla para kazandığı görülüyor.
Sistem nasıl işliyor?
Bazı siyasetçiler, gazeteciler, fenomenler, önce kitleleri kışkırtacak paylaşımlar yapıyorlar. Hangi paylaşımın, kimlerden ne tepki alacağını çok iyi biliyorlar. Özellikle de kendilerine “hakaret” edilecek boyutta mesajlar gönderiyorlar. Bu paylaşımlara gelen kullanıcı yorumlarını düzenli olarak takip eden, hukuk büroları var.
Bu kişiler, elektronik posta veya sosyal medya yolu kendilerine hakaret edenleri, anlaşmalı olduğu hukuk büroları tarafından düzenli takip ettiriyor ve suç duyurusunda bulunuyor.
Avukatların savcılıklara yaptığı suç duyurusundan sonra yasağa gereği, anlaşma yoluna gidip gitmeyecekleri soruluyor. Ceza almaktan korkanlar, anlaşma yolunu tercih ediyorlar. Avukatlar tarafından korkutulan kişilerin büyük bir bölümü, siciline işlemesinden korktuğu için istenilen parayı vermek durumunda kalıyor.
Ceza almaktan korkanların ödediği para 2 bin ila 10 bin lirayı buluyor. Aynı paylaşıma yüzlerce kişinin yorum yaptığı ve bunlara dava açıldığı düşünüldüğünde, bir paylaşımdan yüzbinlerce lira para kazananların olduğu görülüyor. Bu yolla hem hukuk büroları hem de paylaşımı yapan kişi, milyonlarca lira kazanç sağlıyor.
Bilişim polisleri, adliyenin pek çok birimi, bu davalar nedeniyle adeta iş göremez hale geldi. Pek çok dava ise arabulucular sayesinde çözüme kavuşturuluyor.
Bilinçsiz sosyal medya kullanıcıları, aslında hakaret ettikleri kişileri, farkında olmadan zengin ediyor. Peki sosyal medyada hakaret suçunun cezası nedir? Ceza almamak için nasıl davranmak lazım? Bu işin hukuku boyutu nedir?
Aydın Hukuk Bürosu, “Sosyal Medyada Hakaret Suçu ve Cezası” başlığı ile bir bilgilendirme yayınladı. https://aydinhukukburosu.com/ adlı sitede yer alan bilgilendirmede şu uyarılar yapılıyor:
“Sosyal medya üzerinden hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu’na göre hakaret suçunun alenen işlenmiş halidir. Dolayısıyla sosyal medyada hakaret suçunun cezası nedir sorusuna da aynı maddeyi göz önüne alarak cevap vermek mümkündür. Bu da 3,5 ay ile 28 ay arasında değişen hapis cezası ya da hakaret suçuna verilen adli para cezasından 1/6 oranında daha fazla bir adli para cezasıdır.
Ancak tüm bunların sosyal medyadan hakaret suçu ile ilgili yalın durumları kapsadığını vurgulamak gerekir. Buna ek olarak cezayı artıran bazı haller de söz konusudur. Sosyal medyadan hakaret suçu ile ilgili cezayı artıran haller şu şekilde sıralanabilir:
Sosyal medya üzerinden hakaret suçu ile bir kamu görevlisini görevinden dolayı rencide etmek,
Bir kişinin dini, felsefi ya da siyasi görüşlerini beyan etmesi, değiştirmesi veya yaymaya çalışmasından dolayı sosyal medyadan hakaret suçu işlemek,
Sosyal medya üzerinden hakaret suçu işleyerek bir kişinin dini değerlerini aşağılamak gibi hallerde sosyal medyada hakaret suçunun cezası minimum 1 yıl 2 ay olmaktadır.
Buna ek olarak bir kamu kuruluna karşı görevlerinden dolayı sosyal medya üzerinden hakaret suçu işlemek cezanın 1/4 ile 3/4 oranları arasında artırılmasını gerektirir.
Tüm bunların yanı sıra sosyal medya üzerinden karşılık hakaret, haksız bir fiile karşı hakaret gibi durumlarda cezanın indirimi söz konusu olabileceği iptali de söz konusu olabilir. Ayrıca sosyal medyadan hakaret suçu ile ifade edilen isnadın kanıtlanması durumunda artık hakaret sayılamayacağı için ceza verilmez.
Sosyal Medya Hakaret Suçu Nereye Şikayet Edilir?
Sosyal medyada hakaret suçu ceza hukukunun kapsamına girdiği için kişilerin dava açması mümkün değildir. Dolayısıyla sosyal medya hakaret suçu nereye şikayet edilir sorusunun cevabı mahkemeler değil, emniyet güçleri ya da savcılık makamıdır. Kişinin kendisine sosyal medya üzerinden hakaret suçu işleyen karşı tarafı emniyet birimlerine ya da savcılığa şikayet etmesi gerekir. Soruşturma ve kovuşturma sonucunda suçun gerçekleştiği anlaşılırsa savcılık bir iddianame hazırlar ve bu iddianameyi mahkemeye gönderir.
Sosyal Medyadan Hakaret Suçu Şikayete Tabi Mi?
Sosyal medyadan hakaret suçu şikayet gerektiren suçlar arasındadır. Dolayısıyla kişinin suçu emniyet birimleri ya da savcılığa şikayet etmesi gerekmektedir. Ayrıca sosyal medyadan hakaret suçu zamanaşımı süresi 6 ay olduğu için hakaret eyleminin kime karşı gerçekleştirildiği anlaşıldıktan sonra 6 aylık süre içerisinde şikayetin gerçekleştirilmemesi halinde şikayet hakkı ortadan kalkar.
Yazımızda sosyal medyadan hakaret suçunun cezası nedir, sosyal medya hakaret suçu nereye şikayet edilir gibi sorulara yanıt verdik. Eğer sosyal medyadan hakaret suçu ve cezası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.”