Suriyeli ailenin hayat kavgası bitmiyor

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Kayseri'nin Danışment Gazi Mahallesi'ne yerleşen Suriyeli ailenin hayat kavgası bitmiyor.

Suriyeli ailenin hayat kavgası bitmiyor

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında Suriye’deki iç savaştan kaçarak Kayseri’nin Eskişehir bağları olarak bilinen Danışment Gazi Mahallesi’de bir gecekonduya sığınan Suriyeli aile maddi yönden zor günler yaşıyor. İç savaşta akrabalarını ve komşularını kaybeden beş kişilik bu ailenin üçü görme engelli. 
Evin geçimini küçük yaşta üstlenmek zorunda kaldığını söyleyen 16 yaşındaki Muhammed Merruş düzenli bir işinin olmamasından dolayı çoğu akşam eve ekmek götürememekten yakınıyor ve yetkililerden yardım bekliyor.

 “ONLAR BENİM HER ŞEYİM ONLARA BAKMAK ZORUNDAYIM”

16 yaşındaki Muhammed Merruş, Suriye’de yaşadıkları acı hayatı, sığınmak zorunda kaldıkları Türkiye’de devam ettirdiklerini belirtti.  Babası ve iki ablası yakalandıkları bir hastalık sonucu gözlerini kaybettiğini ifade eden Merruş, günlük kısa süreli işler bularakçalıştığını çoğu zaman ise iş bulamadığı için  eve eli boş döndüğünü söylüyor. Ailesine bakabileceği ne iş olursa olsun yapacağını ifade eden Merruş, “Suriye’de iyi kötü geçinebiliyorduk, ama Türkiye’de hem maddi hem manevi olarak zor günler yaşıyoruz. Babam ve iki ablam görme engelli oldukları için hiçbir iş yapamıyorlar.  Annemde onların günlük  işleriyle ilgilenmek zorunda. Evde çalışabilecek bir ben varım, zaman zaman pazarlarda, inşaatlerde günlük işler buluyorum ama kalıcı olmuyor. Eve elim boş döndüğüm zamanlar oluyor. Suriye’den getire bildiğim tek şey ailem oldu. Onlar benim her şeyim onlara bakmak zorundayım. Maddi durumu iyi olanlardan yardım bekliyorum” dedi.

“O GÜN YAŞADIKLARIM AKLIMDAN ÇIKMIYOR ”

Suriye’nin Halep ilçesinde silahların üç yıldır hiç susmadığını belirten Merruş savaşın gerçek yüzünü şöyle anlatıyor,”orada kimin kimi öldürdüğü belli değil. Bir bakarsın Esad güçleri uçaklarla her tarafı bombalar. Bir bakarsın İŞİD önüne gelen her kesi öldürür. Bir akşam uçaklarla köyümüzü bombaladılar on tane amcamın oğlu hayatını kaybetti. İŞİD örgütü de köyümüze girdiğinde benzer görüntüler yaşandı. Çok sayıda kişinin başı kesilerek öldürülmüştü. O gün yaşadıklarım aklımdan çıkmıyor.”

“SAVAŞ BİTSEDE DÖNSEK”

“İnsan doğup büyüdüğü yeri hiçbir zaman unutamaz. Nerede yaşarsa yaşasın sürekli  doğup büyüdüğü yeri arar, oraya özlem duyar” diyen Suriyeli Merruş ve ailesi doğup büyüdükleri topraklara yeniden dönmek için hergün savaşın son bulması için dua ettiklerini kaydetti.