Suriyelilerin Zararını Kim Karşılayacak? Açıklama Geldi!

Kayseri'de 30 Haziran'da meydana gelen olaylarda ev, işyeri ve araçları hasar gören Suriyelilerin uğradığı zararın karşılanıp karşılanmayacağı merak ediliyordu. Vatandaşların merak ettiği bu sorunun cevabı netleşti. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Suriyelilerin Zararını Kim Karşılayacak? Açıklama Geldi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri’de küçük yaştaki bir kız çocuğunun Suriyeli bir şahıs tarafından taciz edildiği iddiaları üzerine Eskişehir Bağları’nda çıkan olaylar kısa sürede şehrin diğer mahallelerine yayılmış, Suriyelilere ait ev, işyeri ve araçlar yakılmıştı. Olayların üzerinden geçen zaman diliminde, bu zararın karşılanıp karşılanmayacağı, karşılanması halinde hangi merci tarafından tazmin edileceği merak ediliyordu. Pek çok kişinin merak ettiği bu sorunun yanıtı geldi.

Suriyelilerin Zararını Kim Karşılayacak? Açıklama Geldi!

30 Haziran akşamı Danişmentgazi Mahallesi'nde Suriyeli şahsın akrabası olan Suriyeli küçük kıza tacizde bulunduğu iddialarının bazı sosyal medya hesaplarından yayılması üzerine vatandaşlar sokağa döküldü. 
Kısa sürede şehrin diğer bölgelerinden de Eskişehir Bağları’na binlerce vatandaş geldi. Suriyelilere tepki gösteren bazı grupların arasına şehir dışından gelen sabıkalı şahıslar da eklenince olaylar büyüdü.
Yabancı uyruklulara ait araçlar deviren kişiler, Suriyeli şahıslara ait dükkanları taşlayıp ateşe verdi. Olaylar bir gün sonra da devam etti ve Suriyelilerin yoğun olarak yaşandığı Sahabiye ve Küçük Mustafa Mahalleri’ne sıçradı.
Eskişehir Bağları Danişment Gazi mahallesi başta olmak üzere şehrin çeşitli yerlerinde Suriyelilere ait ev, işyeri ve araçlar yakıldı. Pek çok ev, işyeri ve araç kullanılamaz hale geldi.

Suriyelilerin Zararını Kim Karşılayacak? Açıklama Geldi!

Olaylar, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Emniyet Müdürü Atanur Aydın ve güvenlik güçlerinin yoğun çabası sonucu daha fazla büyümeden önlendi. Olaylara karıştıkları gerekçesiyle 900’den fazla kişi gözaltına alındı, 14 kişi de tutuklandı. Pek çok illegal örgütün olayları provoke ederek büyütmeye ve ülke geneline yaymaya çalıştığı açıklandı.
Aradan geçen iki haftalık süre zarfında Kayseri’de hayat normale dönerken, bazı Suriyelilerin şehri terk ettiği bilgisi geldi. Bir yandan da vatandaşlar, zarar gören ev, araç ve işyerlerinin ne olacağını sorgulamaya başladı.
Bazı medya organlarında, Suriyelilerin zararının Devlet tarafından karşılanacağı iddia edilirken, bu konuda da net açıklama geldi. Suriyelilerin zararının, Devlet tarafından karşılanmasının söz konusu olmadığı öğrenildi.
Mazlumder Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, zarar tespitinin resmi makamlar tarafından yapılacağını ancak zararın Birleşmiş Milletler tarafından karşılanacağını açıkladı. Taş, mültecilerin Birleşmiş Milletler garantörlüğünde geldiği için, hasarların BM tarafından tazmin söyledi.