Talas'taki ilk Amerikan Kız Mektebi'ni görmüş müydünüz?

Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan Kayseri'nin Talas ilçesinin bundan 174 yıl önce Amerikan Yabancı Misyonlar Komisyonu tarafından uç istasyon olarak belirlendiğini, daha sonra Talas'ta Amerikan Kız Mektebi olarak açıldığını biliyor muydunuz? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..

Talas'taki  ilk Amerikan Kız Mektebi'ni görmüş müydünüz?

Talas’taki tarihi değerleri turizme kazandırmak adına 67 konak ve evin restore edilmesi ile hayata geçirilen Osmanlı Sokağı’nda sivil mimari örneği görenlerin dikkatini çekiyor.

Amerikan Kız Mektebi olarak bilinen tarihi yapının geçmişini okuyanlar şaşkınlıklarını saklayamıyor.

Talas'taki  ilk Amerikan Kız Mektebi'ni görmüş müydünüz?

Yapı ile ilgili verilen bilgilerde Amerikalıların misyonerlik faaliyetlerini yürütmek ve yaygınlaştırmak amacıyla yaptıkları çevre tetkikleri sonucunda 1850 yılında Kayseri Misyonu’nun kurulması kararını aldıkları ve 1854 yılında Kayseri Misyon Merkezi’ni kurdukları ifade ediliyor.

Bilgilerde, Talas’ın 1870 yılında ABCFM (The American Board Of Commissioners For Foreign Missions /Amerikan Yabancı Misyonlar Komisyonu) tarafından uç istasyon olarak belirlendiği, Talas'ta açılan ilk Amerikan Kız Mektebi’nin, Miss Sarah Closson tarafından Aşağı Talas dolaylarında 1871 yılında kurulduğu vurgulanıyor. 

Öğrenci sayısının artması sebebiyle 1873 yılında mektep, yeni bir binaya taşınıyor. Bu binada başlangıçta sadece kızlara kurs niteliğinde eğitim veriliyor. İlerleyen zamanlarda bina kızlar için yatılı duruma getiriliyor. Bu binada başlatılan kız eğitim faaliyetleri 1889 yılından itibaren binanın yetersiz gelmesi sebebiyle Yukarı Mahalle'deki binada devam ettiriliyor. Gayrimüslim mimariye ait detaylarla dikkat çeken yapı, konut olarak da kullanılıyor.