Tarih verildi - Kayseri Ankara'ya bağlanıyor!

İç Anadolu'nun mega kenti olarak adlandırılan Kayseri'de yapımı süren Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin hizmete gireceği tarih açıklandı. Bu kapsamda Kayseri Ankara'ya bağlanacak. Kayseri Ankara arası 1 saat 45 dakikaya düşecek. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Tarih verildi - Kayseri Ankara'ya bağlanıyor!

İç Anadolu’nun mega kenti olarak adlandırılan Kayseri’nin ulaşım ve lojistik sorunu medya mensupları tarafından sık sık gündeme getiriliyor. Yıllardır heyecanla beklenen hızlı tren projesinin bir türlü hayata geçirilmemesi tepkilere neden olurken geçtiğimiz haftalarda kente gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamalarıyla Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin hayata geçeği tarih de belirlenmiş oldu.

Tarih verildi - Kayseri Ankara'ya bağlanıyor!

Ayrıca Yozgat ve Sivas illerinin de hızlı tren projesine kavuşması Kayserililerin dikkatini çekerken Kayseri projesini uzun sürmesine tepkiler çığ gibi büyüdü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Düver Hızlı Tren Şantiyesinde incelemede bulundu. Ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Uraloğlu, Yerköy-Kayseri hızlı tren hattı tamamlandığında Ankara Sivas hızlı tren hattı ile entegre olacağını söyledi. 

2028'in ilk yarısında tamamlanacak!

Uraloğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi, ‘Projemizde gelinen son durumu yerinde incelemek için Kayseri programı düzenledik. Güzergâh boyunca incelemelerde bulunduk. Projemiz kapsamında Yerköy, Cakcak ve Kayseri Düver bölgelerindeki şantiyelerimizi hâlihazırda kurduk ve faaliyetlerine başladık. Yenifakılı bölgesindeki şantiyemizin kurulumuna da devam ediyoruz.
Yerköy bölgesinde toprak işleri, sanat yapıları ve tünel portallerinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Güvenlik tünelinde kazı desteklemesi çalışmasını tamamladık. Kayseri bölgesinde de tünel portalı kazı destekleme çalışmasına devam ediyoruz. Projemizi 2028 yılının ilk yarısında bitirmeyi hedefliyoruz.

Yerköy Kayseri hattımızın uzunluğu 142 km. Yerköy, Şefaatli, Kayseri arasına saatte 250 km hız yapabilen yeni çift hatlı elektrikli ve sinyalli bir tren hattı inşa ediyoruz. Şafaatli, Yenifakılı, Himmetdede olmak üzere 3 istasyon tasarladık. 

Ankara-Kayseri arası 1 saat 45 dakika!

Proje kapsamında 20,3 km uzunluğunda 21 tünel, 2 bin 572 metre uzunluğunda 18 demiryolu köprüsü, 224 menfez ve 27 üst geçit ile 92 adet alt geçit inşa ediyoruz. Ülkemizin trans asya orta koridorunu destekleyecek şekilde doğu batı ve kuzey güney ekseninde çift hatlı demiryolu koridorunu oluşturma hedefine uygun olarak hayata geçirdiğimiz projemizi tamamladığımızda Ankara Sivas hızlı tren hattıyla entegre olacak ve böylece Kayseri'de doğrudan hızlı tren konforuyla tanışmış olacak.

Yılda 11 milyon yolcu ve 650 bin ton yük taşıma imkânına kavuşmuş olacağız. Mevcut konvansiyonel demiryolu bağlantısıyla 7 saat süren Ankara Kayseri arası sadece 1 saat 45 dakikaya düşecek. Beş buçuk saatte İstanbul'a hızlı, güvenli ve ekonomik ulaşım imkânı sağlanmış olacak. 

Şöyle düşünün ailesiyle Kayseri'de yaşayan ve Ankara'da okuyan üniversite öğrencimiz isterse cuma akşamı okuldan çıktıktan sonra sadece 1 saat 45 dakika gibi kısa ve konforlu bir yolculukla hafta sonlarını ailelerinin yanında geçirebilecek veya gezmeye gelebilecekler.

242 milyon euro kazanç!

Hafta sonlarında farklı bir etkinlik yapıp yeni yer keşfetmek isteyen vatandaşlarımız da Ankara'dan Kayseri'ye ya da Kayseri'den Ankara'ya gitmek istediklerinde bu yol güzergahında güzelce seyahat etmiş olacaklar.

Bu seyahatler her iki şehrimizin turizm ve ticaret faaliyetlerini de geliştirecek. Örneğin İstanbul'da düğünü olan Kayserili olan bir vatandaşımız yolculukları kısa zamanda süreceği için isterlerse düğün günü gidiş geliş yapabilecekler. 

Projenin tamamlanmasının ülke ekonomimize ciddi katkısı olacak. İşletme, bakım maliyeti açısından 115 milyon Euro, yolcunun zaman kazancı bakımından 90 milyon Euro, yük taşımacılığındaki zaman kazancı bakımından 5 milyon Euro ve karbon salınımı azaltmasından 32 milyon Euro olmak üzere yılda yaklaşık 242 milyon euro kazanç sağlayacağız’