Tarihi Kilisede Tehlike Çanları Çalıyor!

Kayseri'nin Talas ilçesi Endürlük Mahallesinde bulunan Agia Triada Kilisesi, 1930 yılında gerçekleşen Türk-Rum nüfus mübadelesinden sonra sahipsiz kaldı. Kilisenin günümüzde birçok noktası yıkık ve tehlikeli olsa da harabe vaziyetteki yapı hala ziyaretçileri kendine çekiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber, Kayseri haberlerinde...

Tarihi Kilisede Tehlike Çanları Çalıyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1835 yılında inşa edilen Agia Triada Kilisesi Türkçe anlamı ile üç azizler kilisesi olarak tercüme ediliyor.  Kiliseye ismini veren üç azizin ismi ise Andronikos, Provos ve Tarahos ancak bulunduğu konum itibari ile kilise Endürlük Kilisesi olarak biliniyor ve anılıyor. Endürlük Kilisesi gerçekleşen nüfus mübadelesinin ardından Talas ilçesinin genelinde sahipsiz kalan Rum ve Ermeni eserlerinden sadece birisi. 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından kilisenin tavanlarında meydana gelen yeni çökmeler tarihi yapının fiziki tehlikesine işaret ederken, tamamen yok olmaya doğru gittiğini de ziyaretçilerine hatırlatıyor.

Tarihi Yapıyı Gören Herkesin Ortak Arzusu Aynı

Tarihi yapının ziyaretçileri ve çevre sakinleri tarihi yapının tamamen yok olmadan restore edileceği zamanı bekliyor. Çevre sakinleri ‘Bu kiliseye gelen giden çok, insanlar buraya geliyor, bize soruyorlar ‘Neden burası böyle işte restore olacak mı?’ diye ama bizde bilmiyoruz. Olacak deniliyor ama ne zaman olur, nasıl olur onu bilmiyorum. Ancak restore edilse çok güzel olur çünkü gelen görmek istiyor merak ediyor. Örneğin misafir gelince hemen ‘bize bir kiliseyi gezdir diyorlar.’

Tarihi Kilisede Tehlike Çanları Çalıyor!

Kilisenin Ziyaretçisi Eksik Olmuyor 

Kilisenin yer yer çökme tehlikesine ve uyarı tabelalarına rağmen yerli yabancı meraklılar kiliseyi ziyaret etmeye devam ediyor. Tarihi Kiliseyi ailesi ile görmeye gelen bir vatandaş ‘Burada böyle bir kilise olduğunu hep duyardık, ancak hiç gelip görmemiştim bende ilk kez bugün geldim ama bir tarihi yapıyı bu şekilde her tarafı delik deşik olarak görmek üzücü sonuçta buralar turizme kazandırılabilir veya hiç yoktan koruma altına alınabilir’ ifadelerinde bulundu.  

Kiliseyi ziyaret eden diğer bir vatandaş tarihi kilisenin içler acısı haline dikkat çekerek 'Burası müslüman memleketi olsa da bizim dinimiz hoş görü dinidir burası evet bir kilise olarak inşa edilmiş ve kullanılmış ancak artık kilise olarak değil, diğer örnekleri gibi kütüphane olarak hizmet verebilir. Yetkililer bu yapıya sahip çıkmalı' diyerek yetkililere seslendi.

Tarihi Kilisede Tehlike Çanları Çalıyor!

Definecilerin Hedefinde 

Tarihi kilise mıntıkası hem definecilerin hem bazı ziyaretçilerin hedefi olmuş vaziyette. Defineciler tarafından zemini ve duvarları delik deşik edilmiş olan tarihi yapıda bazı ziyaretçilerin isimlerini kazıdığını da görmek mümkün. Öyle ki aşkını ilan edende, ziyaret ettiği tarihi ve arkadaşlarının isimlerini kilise duvarlarına kazıyanlarda var.  

1835 yılında inşa edilen tarihi kilise günümüzde çan kulesi, kapıları kubbeleri ve birçok tasvir ve ikonunu kaybetmiş olsa da bazı özellikleri ile hala kendini muhafaza ediyor. Kilise içerisindeki kendini muhafaza etmiş olan son ikonik resim de kaderine terk edilmiş vaziyette.

Tarihi Kilisede Tehlike Çanları Çalıyor!

Kilisenin İçindeki Son Tasvir Örneği 

Kilise içerisinde kalan son tasvir ise kucağında Hz. İsa’nın yer aldığı kollarını açmış Meryem Ana tasviri. Tasvir definecilerden ve tahrip etmek isteyenlerden kendisini yerden yüksek olması sayesinde koruyabilmiş. Ancak iklim ve doğa şartları yakın zamanda onun da yok olacağına işaret ediyor.

Tarihi Kilisede Tehlike Çanları Çalıyor!

Kütüphane, Müze, Kafe…

Tarihi yapının akıbeti hakkında net bir takvim ve süreç bulunmazken, çevre sakinleri ve ziyaretçiler tarihi kilisenin kütüphane, müze ,kafe gibi hizmet vermesini istiyor. Ziyaretçi bir vatandaş, 19.yüzyılda inşa edilen ve Kiçikapı Mahallesinde bulunan Meryem Ana Kilisesine dikkat çekerek ‘Burası şehir merkezinde yer alan kilise gibi kütüphaneye çevrilebilir’ dedi. Çevre sakinlerinin isteği ise yapının restorasyon çalışmasından geçmesi ve yapıya yeni bir çehreye kazandırılmasını yönünde.  TALAS/ KAYSERİ