Tarla sahipleri dikkat! Tarımda yeni döneme az kaldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin verimli kullanılması için kapsamlı bir reform başlatıyor. 2025 yılında hayata geçirilecek düzenlemeyle, iki yıl işlem görmeyen tarım arazileri devlet kontrolünde üretime açılacak. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılında hayata geçirilecek düzenlemeyle, iki yıl işlem görmeyen tarım arazileri devlet kontrolünde üretime açılacak. Yeni bir uygulama başlatan bakanlık, ayrıca, parçalı ve kullanılmayan alanların birleştirilerek tarıma elverişli hale getirilmesi hedefleniyor.
Terk Edilmiş Tarlalara Devlet Müdahalesi
Bakanlık, uzun süredir atıl kalan tarım arazilerinin tespit edilmesi için coğrafi bilgi sistemlerini devreye sokacak. Bu yöntemle, kullanılmayan araziler tespit edilecek ve devlet tarafından kiralama süreci başlatılacak. Bu adım, hem ülke genelinde tarımsal üretimi artırmayı hem de ekonomik verimliliği sağlamayı amaçlıyor.
Arazi Toplulaştırmasıyla Verim Artışı
Yaklaşık 456 bin hektarlık tarım arazisi, parçalanmış yapıdan kurtarılarak daha büyük ve verimli bir hale getirilecek. Arazi toplulaştırma projeleriyle küçük hisseli alanlar birleştirilecek ve çiftçilerin kullanımına uygun hale getirilecek. Bu süreçte çiftçilerin talepleri de dikkate alınarak adımlar atılacak.
Sulama Yatırımları Hızlanıyor
Tarım arazilerinin verimini artırmak amacıyla sulama alanlarında genişleme planları yapılıyor. 120 bin hektarlık yeni alanın sulamaya açılmasıyla birlikte üretimin artırılması hedefleniyor. Bu yatırımlar, özellikle kuraklıkla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Tarım İçin Kapsamlı Koruma ve Planlama
Bakanlık, altı ilde toplam 2,4 milyon hektar tarım arazisi için toprak analizi ve haritalandırma çalışmaları yapacak. Bu çalışmalar, arazilerin doğru ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlayacak tarımsal planlamalara zemin hazırlayacak. Ayrıca, tüm tarım arazilerinin kayıt altına alınarak entegre bir envanter oluşturulması planlanıyor.
Bakanlık bu düzenleme ile tarım arazilerinin daha etkin kullanılmasını sağlarken, Türkiye’nin gıda güvenliği ve üretim kapasitesine de katkı sağlayacak.